Hoppa till innehållet

Natursköna Trunsö är en intressant destination för en båtresa

Trunsö ligger i södra Skärgårdshavet. På ön ligger HSR rf:s hyresstuga Notstugan, och under den livligaste båtsäsongen hjälper övärdinnan öns gäster.

Trunsön laituri.
Kuva: Jesse Jokinen

Äkta skärgårdsatmosfär och vacker natur

Trunsö ligger i yttre skärgården och kännetecknas av en mångsidig flora. På norra sidan ligger en liten skog och ett kärr, men huvudsakligen är ön täckt av ljung och berg. Byns äng och en liten vassbevuxen vik bidrar ytterligare till mångfalden. Öns fågelbestånd är en blandning av yttre och inre skärgårdens fågelarter.

Ön var tidigare bebodd året om, men numera lockar Trunsö endast sommargäster. Tidigare livnärde sig Trunsöborna under hundratals år på fiske, säljakt och sjöfågelskytte. För att få basförnödenheter höll man bland annat kor, får och höns. Även idag betar får på ön under sommaren. Vänligen tag detta i beaktande ifall ni reser tillsammans med en hund. 

Håll Skärgården Ren rf:s tjänster på Trunsö

Håll Skärgården Ren rf har aktivt utvecklat Trunsö sedan 1998. Idag på ön har föreningen:

Trunsö serviceavgift

Serviceavgiften innehåller bastu, el samt användning av grilltak och diskplats. Avgiften kand betalas via MobilePay till numret 63626 med meddelandet Trunsö. Du kan också betala avgiften till HSR rf:s konto FI42 6601 0010 5173 99 med meddelandet Trunsö.

  • 12 € per dygn för HSR rf:s medlemmar
  • 17 € per dygn för icke-medlemmar
Trunsöön laituri.
Kuva: Jesse Jokinen

Trunsö är ett intressant område att resa med båt

Koordinater: 59°52,85′ P, 21°46,30′ I

Hamnnummer: 786

Mapserie: D

Sjökort: 711

Gästplatser: 10-12

Förtöjning: ankare

Obs! Renovering av bryggan och båthuset

På Trunsö strand pågår en renovering av bryggan och båthuset som görs av en privatperson. Vi ber er vara försiktiga på området och beklagar eventuella besvär som renoveringsarbetet möjligen orsakar.  

Observera dock, att bryggans skick har försämrats och förtöjning sker på eget ansvar. Då man anländer med båt till ön är det rekommenderat att man tillägger på båthussidan av förbindelsefartygets brygga. Det finns inga bojar i stranden, så det är bäst att förbereda sig för att använda ett ankare och ta i beaktande grundet nära bryggan. Bryggans andra sida är reserverad för förbindelsefartyget.

Rantautuminen Trunsöön laituriin. Ilmakuvan on ottanut Jesse Jokinen.
Kuva: Jesse Jokinen