Hoppa till innehållet

Städning och personlig hygien till havs

Tvättmedel belastar vattendragen. När du städar, diskar och tvättar dig ombord på båten bör du tänka på hur de tvättmedel du använder påverkar miljön och vart det s.k. gråvattnet tar vägen.

Astianpesua maissa
Vänligen diska iland.

Vattendragen belastas både av näringsämnen och av många skadliga ämnen, såsom konsumenttvättmedel. Tvättmedlen består av många kemikalier och en del av dessa är skadliga för miljön. Ofta vet man inte hur kemikalierna samverkar och just denna samverkan misstänks ligga bakom många av kemikaliernas skadliga effekter.

Efter att ha hamnat i vattendragen kan en del tvättmedelsföreningar vara akut giftiga för vattenlevande organismer eller också störa deras livsfunktioner och förökning. En del av föreningarna kan också ansamlas i organismernas vävnader, varvid även människan kan exponeras för dem genom maten vi äter. I synnerhet skyddade innervikar, där vattenutbytet är långsamt, tar skada av ofiltrerade utsläpp av gråvatten. Det rekommenderas att det gråvatten som uppkommer när man är ute med båten samlas in i en egen behållare eller septiktank.

Tips för diskning

 1. Diska aldrig dina kärl direkt i havet eller sjön. Diska på land och häll ut diskvattnet på marken så att de skadliga ämnena filtreras genom jordskikten och inte rinner rakt ut i vattnet. 
 2. Använd om möjligt diskplatser på land. Du kan bekanta dig med HSR rf:s diskplatser på sallekarta.fi.
 3. Använd ett miljövänligt diskmedel och dosera rätt. Av de aktiva ämnena i diskmedel är tensider vanligen snabbt nedbrytbara i naturen, men de är giftiga för vattenlevande organismer.

Tips för städning

 1. Tvätt- och rengöringsmedel behövs inte alltid. Ofta går smutsen att få bort med bara vatten och en mikrofiberduk eller en grov tvättsvamp. Kom ihåg att städa ofta, eftersom ingrodd smuts är svårare att få bort.
 2. Om rengöringsmedel ändå behövs, välj helst en miljömärkt, fosfatfri variant när du rör dig till sjöss (t.ex. det nordiska Svanen-märket). Observera att också doftämnen, färgämnen och kemikalier i desinficeringsmedel är skadliga för miljön. 
 3. Oftast räcker det att använda det svagaste preparatet. Undvik också att överdosera och läs alltid bruksanvisningen. Välj också en produkt som ger upphov till så lite förpackningsavfall som möjligt eller en refill.

I skafferiet hittar du många produkter som lämpar sig utmärkt för rengöring:

 • Ättika är ett bra universalrengöringsmedel, även för fönstertvätt. 
 • En blandning av 3 liter vatten och 1 dl vinäger blir ett bra golvtvättmedel.  
 • Salt, bakpulver eller sockerbitar kan användas i stället för skurmedel. 
 • En blandning av salt och ättika tar bort kalkbeläggningar. 
 • Salt kan användas för att ta bort rostfläckar. Lös upp salt i citronsaft och häll det på fläcken. Låt det verka en stund och skölj ordentligt. 
 • Salt tar också bort rödvinsfläckar.
 • En citron får vattenkranar och andra stålytor att blänka.
 • Polering av båtens trädelar: 3 delar olivolja, 1 del vinäger.

Tips för personlig hygien

Tvätta dig inte med tvål eller schampo i sjön eller havet. Undvik produkter som innehåller doftämnen och antibakteriella produkter. Använd inte skönhetsmedel som innehåller plastkorn (bl.a. tandkrämer och peelingkrämer).

På ytan