Hoppa till innehållet

Nedskräpningen av insjöarna

Plastskräp och mikroplaster i insjöar, åar och andra sötvatten ger särskild anledning till oro, eftersom sötvattensbassänger ofta utgör vattentäkter för dricksvatten.

Rantaroskaa Päijänteen rannalla
Plastskräp som härstammar från konsumenter finns även på våra insjöstränder. På bilden en godispåse i plast som plockats ur vattenbrynet i Päijänne.

Vi följer upp nedskräpningsläget i insjöarna vid tre objekt

Vi genomför officiella strandskräpsuppföljningar vid Östersjökusten som en del av den uppföljning av tillståndet i de regionala haven som EU:s havsstrategidirektiv förpliktar till. Även om någon officiell uppföljning av läget i insjövattnen ännu inte ingår i programmet så har vi utfört uppföljningar av strandskräpet på olika insjöstränder sedan 2022. Vårt mål är att få en mer täckande helhetsbild av nedskräpningsläget i insjöarna och därigenom nedskräpningsläget i alla Finlands vattendrag.

Baserat på uppföljningsresultaten härstammar även det skräp som hittas på insjöstränderna i stor utsträckning från konsumenter. Det vanligaste skräpet på insjöstränderna är cigarettfimpar, olika plastbitar och papper.

I uppföljningen kartläggs skräpet på uppföljningsstranden utgående från skräptyp och mängd. Processen utförs tre gånger per år och under olika årstider. På den strand där uppföljning görs väljer man ut en minst 100 meter lång och minst 10 meter djup uppföljningsremsa i strandens riktning där man där man sedan räknar allt skräp. Skräpet räknas, sorteras och klassificeras utgående från material.

Vill du hjälpa till att samla in information om nedskräpningen av insjöarna?

Medborgarobservationer är ett viktigt verktyg med hjälp av vilket aktiva medborgare kan hjälpa oss att samla in information om nedskräpningen i insjöarna. Ge dig ut till närmaste sjö- eller åstrand, samla ihop det skräp du hittar och rapportera in det med vårt Snygg Beach-program!

1. Märk ut det område du tänker städa på en karta som du hittar på adressen snyggbeach.fi(du flyttas till en annan tjänst)

2. Samla in skräpet och rapportera in ditt insamlade skräp(du flyttas till en annan tjänst)

3. Släng skräpet i en soptunna och tacka dig själv för att du gjort en god gärning!

Vi vet ännu inte tillräckligt om nedskräpningen i insjöarna

Därför har vi i Finland ännu inte tillgång till särskilt mycket information om hur mycket skräp det finns i insjövattnen. Orsakerna och källorna till nedskräpningen av sötvattnen verkar dock vara liknande som för Östersjöstränderna, och bedömningen är att avsiktlig eller oavsiktlig nedskräpning bland annat hänger ihop med turism och rekreationsbruk av stränderna.

Sötvatten utgör ofta vattentäkter för dricksvatten. Därför ger plastskräp och mikroplaster som hamnar där särskild anledning till oro. De preliminära resultaten visar att mikroplastläget i insjöarna är ungefär detsamma som i Östersjön. Vårt servicefartyg M/S Roope-Saimaa deltog i en provtagning för en mikroplastundersökning som genomfördes på Kallavesi och Haukivesi 2016. I undersökning redde man ut förekomsten och utbredningen av mikroplaster samt hur de färdas. Mikroplastläget i dessa insjöar visade sig vara liknande som i Östersjön: mikroplaster hittades i både is-, vatten- och sedimentprover. I Finland har vi dock en strikt kontroll av dricksvattnets renhet, så mikroplasterna orsakar inte nödvändigtvis några problem för vattentäkterna. Läget är ett annat i de länder där övervakningen av miljöhälsan är sämre.

Läs mer