Ta hand om miljön när du gör vårunderhåll på båten
Båtunderhåll och uppläggning av båtar belastar miljön. Underhållsarbeten utförs ofta på våren, som är en riskfylld tid med tanke på naturen, eftersom det inte finns någon bindande växtlighet och smältvatten och regn eroderar marken vid båtvarven. Då du utför underhållsarbetena på rätt sätt kan du avsevärt minska de skadliga miljökonsekvenserna. Genom att följa dessa anvisningar kan du undvika att de skadliga ämnen som uppkommer i samband med underhållet hamnar i vattendragen och marken.
Hur ska jag göra med farligt avfall?
Som farligt avfall betraktas allt avfall som innehåller sådana skadliga ämnen som redan i små mängder kan orsaka skada eller utgöra en risk för naturen eller människan. Farligt avfall ska insamlas separat i läckagetäta kärl. Kom också ihåg att sortera avfallet noga – slarvig avfallshantering kan förorena marken i båthamnen eller vid båtvarvet.
Större hamnar måste ordna mottagning av farligt avfall och se till att det skickas för vidarebehandling. Ta reda på hur man har ordnat mottagningen av farligt avfall i din hemmahamn. Om hamnen inte har ordnat med mottagning av farligt avfall ska det avfall som uppkommer i samband med underhållsarbete lämnas in till återvinningscentralen, som sig bör.
Du kan också uppmuntra din hemmahamn att börja ta emot farligt avfall om sådan mottagning ännu saknas i ditt område. På så sätt underlättas båtunderhållet och avfallet fås effektivt till korrekt vidarebehandling.
Farligt avfall som uppkommer i samband med båtunderhåll är:
- målarfärgs- och lösningsmedelsrester samt kylvätskor
- slipdamm från målade ytor
- träskydds- och impregneringsmedel
- ohärdat lim, harts, mjukgörare för plast samt polyuretan- och silikonavfall
- oljeavfall, såsom motor- eller smörjolja, olja som runnit ut i kölsvinet och oljefilter
- laddningsbara batterier och småbatterier

Hur ska jag tvätta bottnen på min båt och hålla den ren?
Giftfärger eller så kallade antifouling-färger som används på båtbottnar gör att havstulpaner och andra organismer inte fäster sig på båten. Giftfärgerna avger dock verksamma ämnen som är mycket skadliga för Östersjöns organismer och miljö, såsom koppar, zink och organiska föreningar.
Den största mängden verksamma ämnen avges efter sjösättningen på våren samtidigt som många viktiga och för båtfarare harmlösa organismer fortplantar sig. Om det till exempel i hamnbassängen samtidigt finns många båtar som är målade med giftfärg medför detta en avsevärd ökning av de skadliga verkningarna lokalt sett (s.k. punktbelastning). Skadliga ämnen kan också lagras i bottensedimentet och orsaka problem länge efter det att det som orsakat föroreningen har avlägsnats.
Du minns väl att användningen av giftfärger bara är tillåten på havsområdena? Det är onödigt att måla båtbottnen om du rör dig i Bottniska viken. På insjöarna är användningen av giftfärger förbjuden i lag.

Naturen tackar när du håller bottnen ren utan gifter
Välj helst giftfria metoder för att hålla bottnen ren. De giftfria metoderna är huvudsakligen mekaniska. Här presenteras fyra olika alternativ:
- Tvätta båten för hand eller i en särskild båttvätt. Om du inte har målat bottnen på din båt kan du också tvätta den med trycktvätt.
- Använd rakor, skrapor eller en tvättrulle.
- Använd mattor som skyddar och borstar båtbottnen.
- Lyft upp båten för förvaring på land, om det är möjligt.

Havstulpanen är ett litet skaldjur som gärna fäster sig på båtarnas bottnar. Som medlem i Håll Skärgården Ren rf får du ett meddelande per e-post när havstulpanerna fäster sig. Efter meddelandet går det ännu lätt att borsta bort havstulpanernas larver eftersom de ännu inte har fått sitt hårda skal. Det går att känna havstulpanernas larver med handen: de känns som en skrovlig yta på båtbottnen. Då är det bra att rengöra båten inom 2–3 veckor.
Om du ändå är tvungen att måla båtbottnen:
I Finland får man enbart använda sådana antifouling-preparat som är godkända av Säkerhets- och kemikalieverket. Du hittar de av Säkerhets- och kemikalieverket godkända preparaten i Biocidregistret på adressen kemidigi.fi/biosidirekisteri/haku(du flyttas till en annan tjänst).
- Var uppmärksam på kopparhalten när du väljer färg. I Östersjöområdet är en 4-procentig kopparhalt redan tillräcklig för att garantera samma resultat som den giftigaste färgen på marknaden.
- Skydda marken från färgstänk med hjälp av t.ex. en presenning.
- Bättra helst bara på färgen där det behövs. Måla bara de ställen där färgen är avskavd eller bara vattenlinjen.
- Kom ihåg att färgrester och slipdamm från målade ytor utgör farligt avfall. Samla upp slipdammet genom att våtslipa bottnen ovanför en presenning. Du kan också slipa bottnen genom att använda en slipsug som samlar upp färgresterna.
- Använd andningsskydd, skyddshandskar och skyddsglasögon då du målar.
- Om möjligt, tvätta båten på en tvättplats där tvättvattnet leds bort för behandling. En båt som målats med giftfärg ska inte tvättas i vattnet eller alldeles invid stranden.
Vårt mångsidiga arbete skulle inte vara möjligt utan stödjare
Såväl Östersjön som våra insjöar hotas av övergödning, nedskräpning, kemikalisering, förlust av biologisk mångfald samt de många olika konsekvenser som klimatförändringen medför.
Vi i Håll Skärgården Ren rf gör konkret och mångsidigt arbete för välmåenden av Östersjön och insjöarna. Genom att donera kan du hjälpa oss att fortsätta vårt arbete för Finlands värdefulla vattendrag.
