Hoppa till innehållet

Rocco-tjänsten meddelar om havstulpaner

Havstulpaner är ett gissel för båtfarare. Håll Skärgården Ren rf:s Rocco-tjänst meddelar när havstulpanerna fäster sig i Skärgårdshavet. Under ett par veckor efter detta går det ännu lätt att få bort larverna.

Det största problemet på båtbottnarna är havstulpanen, vars larver i allmänhet fäster sig vid sitt underlag under några veckor i månadsskiftet juli–augusti. Riklig påväxt på båtbottnen gör båten långsammare och ökar bränsleförbrukningen. Bottenpåväxten bekämpas med hjälp av påväxthindrande målarfärger, som är skadliga för alla vattenlevande organismer. 

Rocco-meddelandet är vår tjänst som vi använder för att främja giftfritt båtliv

Den avgiftsfria Rocco-tjänsten är avsedd för Håll Skärgården Ren rf:s medlemmar. Processen följs i samarbete med företaget Brush ’n Go med hjälp av paneler som installerats i Skärgårdshavets område.

Vi skickar dig ett Rocco-meddelande via e-post med medlemsbrevet när havstulpanerna fäster sig. I samma brev kommer vi att inkludera en rad tips som hjälper dig att hålla båtbotten ren med hjälp av alternativa, giftfria metoder.

Är du inte medlem än? Vi välkomnar dig varmt att gå med! Glöm inte att ange ditt e-postadress, så får du Rocco-meddelandet när det är dags för havstulpaner att fästa sig.

Bli av med havstulpanen utan giftfärger

Håll Skärgården Ren rf uppmuntrar båtfararna att avstå från skadliga antifoulingfärger och att övergå till mekaniska metoder för att hålla båtbottnen ren.