Hoppa till innehållet

Hälsningar från Bodö

Den varma hösten inspirerade de mest entusiastiska båtfararna att fortsätta säsongen långt in på hösten, och till mångas glädje höll Bodö gästhamn öppet och betjänade besökare ännu i oktober. När den här intervjun gjordes, mitt under höstlovet, låg det ändå bara en båt vid bryggan.

BodönBodös hamnföretagare Laura Simonen-Spicer och Matt Spicer. Bild: Laura Simonen-Spicer

– Det är ju bättre än ingen, säger Laura Simonen-Spicer med ett skratt. Hon är tillsammans med sin man Matt Spicer hamnföretagare på Bodö.

– Vi har ganska mycket att göra så här sent på hösten också, till exempel lägger vi in nya vinylgolv i rummen. Och när vi ändå i vilket fall som helst är på plats, så känns det vettigt att hålla hamnen öppen. Nästa år följer vi med vädersituationen och ser hur det verkar, och i slutet av september bestämmer vi om den fortsatta säsongen. Få se, få se, säger Laura när hon funderar över nästa års öppettider.

Med ända från början

Det var en vän som lockade Laura och hennes brittiske man Matt Spicer att börja jobba i Bodö gästhamn, som öppnades av företagarparet Nina Liski-Tirkkonen och Janne Tirkkonen 2016. Matt hade aldrig besökt skärgården och förutom att hon prövat på några seglatser med sin mamma som tonåring hade inte heller Laura någon särskild relation till skärgården. Familjen Tirkkonen tog med öppna armar emot nykomlingarna och involverade dem i arbetet med att utveckla stället. Efter många olika vändningar är Laura och Matt nu självständiga företagare på Bodö, när Tirkkonens fokuserar på att utveckla och driva servicen på fortön Örö.

Den skyddade hamnen på Bodö är populär. Bild: Laura Simonen-Spicer

Årets gästhamn 2019 och 2020 samt hedersomnämnande 2022 och 2024

Bodö gästhamn vann utmärkelsen Årets gästhamn 2019 och 2020, och fick hedersomnämnande 2022 och 2024. Laura är glad över erkännandena.

– Det kändes uppmuntrande. Vi kände att okej, nu börjar det här ju flyta på riktigt bra, säger hon.

– I priskriterierna nämndes den skyddade hamnen, bra djup och flottbastun samt maten. Det är därför folk kommer hit. Också barnvänligheten har nämnts i urvalskriterierna. I Bodö finns mycket att göra för barn: vi har till exempel trampoliner, höns och kaniner samt olika spel, räknar Laura upp.  Vi får också mycket beröm för att hamnen är snygg, och likaså för att maten är god och servicen vänlig. Vi har båda två bakgrund som restaurangchef. Jag bakar de söta bakverken och Matt bakar semlorna, och vi tillreder också alla såser och marinader från grunden.

– På Bodö kan du beställa en Roope-burger. Den är populär! Till dem som beställer den säger jag att Roope-burgern är bra på två sätt: dels smakar den gott, dels donerar vi för varje burgare en euro till Håll Skärgården Ren rf, så du stöder samtidigt ett gott arbete!

Genom att beställa en Roope-burger stöder du Håll Skärgården Ren rf:s arbete. Bild: Laura Simonen-Spicer

Båtfararnas önskemål

– Ganska ofta kommer det önskemål om att man borde få vatten här. Men vi producerar allt vatten med omvänd osmos, vilket är ganska dyrt, och mängden är begränsad, säger Laura som svar på båtfararnas önskemål.

– Vi har två 500 liters tankar. I juli värms alla bastur, diskplatsen, vår egen disk, köket – alla behöver vatten samtidigt. I värsta fall händer det att vattnet tar slut mitt i allt och att anläggningen inte hinner hålla jämn takt med konsumtionen. Då måste vi meddela att nu kan man inte använda vatten. Det tar två–tre timmar att fylla en 500 liter stor tank med bruksvatten.

– Duschande förbrukar i medeltal åtta liter vatten per minut. Vi har inga duschar, utan ett system med ämbar och tvättfat som inte förbrukar lika mycket vatten. Vi får ofta höra kommentarer om att underbart att ni inte har några duschar! Men sen å andra sidan är det också många som undrar om vi inte ännu heller har duschar?

I Sälle-hamnarna är miljö- och säkerhetsärendena i skick

Bodö deltar i Håll Skärgården Ren rf:s Sälle-hamnprogram, som  syftar till att utveckla båthamnar av alla storlekar särskilt med avseende på miljöperspektiv och säkerhetsaspekter.

– För oss är det viktigt att Sälle-hamnflaggan välkomnar besökarna hit. Flaggan berättar om att här värnar vi om miljöfrågor, och om att vi samarbetar med Håll Skärgården Ren rf. Jag har fått höra om en diskussion som fördes på bastulaven, när någon undrade att inte är det väl så att tvättvattnet från Bodös flottbastu släpps ut i havet? Som svar på det kvitterade en annan bastubadare med att så gör man inte i en Sälle-bastu! Tvättvattnet från flottbastun pumpas genom ett gråvattenfilter och sedan ned i marken, förklarar Laura som exempel på hur miljöfrågorna sköts.

På Bodö har man koll på miljöfrågorna.

Försök med insamling av stekfett och kaffesump

VG-EcoFuel Oy och Håll Skärgården Ren rf inledde sommaren 2024 ett försök med insamling av använd vegetabilisk olja och kaffesump. Bodös BistroCafé Bodö fungerar som pilotobjekt för försöket. Café-restaurangen samlade sin använda vegetabiliska olja och kaffesump i för ändamålet avsedda insamlingskärl. Av den använda vegetabiliska oljan tillverkar VG-EcoFuel Oy bl.a. biobränsle för finländska fraktfartyg som alternativ till fossila bränslen. Av den använda kaffesumpen tillverkas näringsrik kaffe- och sommarblomsmylla för köksträdgården.

– Håll Skärgården Ren rf:s distriktschef för Skärgårdshavet, Katriina Murto, frågade om vi vill gå med  i ett sådant här försök, och det var ju klart att vi ville! Det känns bra att stekfettet återanvänds som biobränsle, och insamlingen gjorde vårt liv lite lättare, då M/S Roope med sin underbara besättning fraktade oljorna till fastlandet och man inte själv behövde göra det såsom hittills. Kaffesumpen hamnade tidigare i biokomposten, berättar Laura om deltagandet i insamlingsförsöket.

Säsongen 2024 lämnade ett positivt intryck

– Det var jättefint i maj och juni. Men den sena våren gjorde säkert att båtfararna inte fick sina båtar i skick och sjösatta i tid. Vi hade förvånansvärt lite båtfarare i början av säsongen. Fram till måndagen i midsommarveckan hade vi haft max sex övernattande båtar samtidigt. Vi har 45 båtplatser. Lyckligtvis hade vi gäster i stugorna och fler bed & breakfast-övernattande än vanligt, berättar Laura.

– Men sedan kom juli, och plötsligt kom alla båtarna som vi saknat. Då rusade man på som en yr höna! Vi bakade 130 morgonsemlor, som vi på beställning levererar direkt till båtarna.

– I juli, augusti och september var vädret gynnsamt för båtfarare, vi hade ingen brist på besökare och även i september hade vi riktigt bra med folk i hamnen på lördagarna. Vi är nog helt nöjda med den här säsongen, summerar Laura.

I juli var det fullt vid bryggan på Bodö.

Blicken mot nästa säsong

– Vi drömmer om en liten badbrygga, så att de som använder de allmänna basturna lättare ska kunna ta sig i vattnet. Det har vi inte nu. Vi är i en nationalpark, så det är inte säkert att vi får bygglov, funderar Laura.

– Jag skulle vilja förnya menyn, men kunderna drömmer om de välbekanta portionerna, så vi har hållit kvar samma meny i åratal. Kanske vi kan introducera ”veckans specialare” vid sidan av de bekanta favoriterna.

– Säsongen börjar vid Valborg. Då har isen gått, båtarna börjar vara i skick och stuggästerna återvänder.

– Ett stort tack till M/S Roopes besättning, det är ett fantastiskt hjälpsamt gäng, hojtar Laura ännu avslutningsvis.