Cigarettfimparnas gifter – bara en droppe i havet?
Cigarettfimpar, nikotinpåsar och annat smått skräp hör inte hemma i hav eller sjöar. Hur stor skada för vattendragens organismer utgör fimpskräpet?

Cigarettfimpar är det vanligaste skräpet på världens hav och stränder. Det är också det vanligaste skräpet i Östersjön och Finland – för att inte tala om sjöar, åar och andra vattendrag. Att kasta en cigarettfimp någon annanstans än i soporna är en så liten handling att du kanske inte ens tänker på den inverkan den har på miljön. En enda liten cigarettfimp har ändå en stor inverkan.
Det är svårt att uppfatta hur mycket vatten det finns på jorden och hur stort hot cigarettfimpar utgör för våra vattendrag. Läs dessa fakta för att få rätt perspektiv: En cigarettfimp förorenar 40 liter vatten runtom den.
Cigarettfimpar är den vanligaste typen av skräp i sjöar och hav. Tänk på hur höga siffrorna blir när mängden vatten som är förorenad av alla cigarettfimpar sammanslås. Tänk på föroreningar orsakade av cigarettfimpar som vattendragens version av luftföroreningar. När gifterna har läckt ut i vattnet infiltrerar de varje vrå av våra sjöar och hav.
Skadliga plaster och kemikalier
Påverkan av cigarettfimpar på fisk, annat marint liv och vattenkvalitet är ett miljöproblem som kan vara svårt att se. Cigarettfimpar förorenar vattendrag på två sätt:
- Med tiden bryts plasten i cigarettfimpar ned till mikroplaster, vilket skadar fisk och miljö.
- Kemikalierna och gifterna i cigarettfimpar förorenar grundvatten, sjöar och hav.
På Finlands stränder finns cirka 300 fimpar för varje 100 meter av strand. Cigarettfimpar hamnar i våra vattendrag från stränder och via dagvattenbrunnar, men de kan också hamna i våra vattendrag på andra sätt. När en fimp långsamt bryts ner är det inte bara cellulosaacetat, dvs. bioplasten i filtret, som blir kvar.
Fimpen är rik på gifter som nikotin, tjära, tungmetaller och andra kemikalier som kan absorberas i grundvattnet eller direkt i sjö- eller havsvattnet. Dessa gifter är livshotande för fisk, marina djur och organismer och de är giftiga för ekosystemen i sötvatten och saltvatten. Tobak innehåller cirka 4 000 kemikalier, varav cirka 100–200 är skadliga för människor. Många djur äter
fimpar av misstag, vilket leder till att kemikalierna upptas av djurens kroppar eller att djuren kvävs.
Beroende på förhållandena kan det ta upp till 10–15 år för cigarettfimpen att brytas ned, så det är fråga om ett mycket långsiktigt miljöproblem. Cigarettfimpar innehåller skadliga ämnen så som plast vilket är ett långlivat skräp. Från fimpen frigörs dessutom mycket farliga ämnen som kommer ut i naturen.
En av tre cigarettfimpar hamnar på gatan
En enda liten cigarettfimp har ändå en stor inverkan. Då en av tre cigarettfimpar hamnar på gatan växer mängden snabbt. I själva verket blir en liten handling snabbt en dålig vana då cigarettfimpar ständigt kastas i omgivningen. Om miljön redan från tidigare är full av cigarettfimpar kanske fimparen anser att det är allmänt acceptabelt att skräpa ner.

Plast kommer inte att försvinna någonstans
Har du någonsin funderat över vad fimpar är gjorda av? En cigarettfimp är egentligen bara cigarettens filter. Filtret finns där för att fånga upp några av de partiklar och ämnen man finner i cigarettrök, som tjära, nikotin och kolmonoxid.
Och om du någonsin funderat över vad det ulliga, fiberliknande materialet inuti cigarettfimpen är gjort av så är svaret enkelt – men kanske förvånande. Det är gjort av en bioplast kallad cellulosa-acetat. När du tänker på plast så tänker du antagligen på ett hårt, blankt eller glänsande material – engångsbestick, pennor och vattenflaskor. Därför är plast nog inte det första man tänker på om man tar isär en fimp.

Men det finns olika sorters plast och de bryts ner olika fort. Medan vissa plaster, som cellulosa-acetat, behöver månader och år för att brytas ner så finns det andra, likt de som används i plastpåsar, som behöver upp till 500 år för att brytas ner.
Även om det just är gifterna från cigarettfimparna som förorenar vattendragen, bör de skadliga effekterna av plasten som fimparna innehåller inte glömmas. En studie visade att mer än hälften av de fiskar, valar och delfiner som studerades betraktade plast som mat, och alla djuren som studerades hade mikroplaster i matsmältningssystemet. Vi önskar inte detta öde för fisk och skaldjur, särskilt inte för de som hamnar på våra tallrikar.
Vill du hjälpa oss att hålla cigarettfimpar borta från finländska stränder och vattendrag??
Finland är ett land med tusentals sjöar, med tusentals kilometer kustlinje och vackra sjöar och havslandskap. Du kan hjälpa oss att städa upp i miljön, oavsett om du är rökare eller inte. Bekanta dig med vår städtalkoprogram Snygg Beach, vars syfte är att städa upp Östersjöns, sjöarnas och åarnas stränder.

En fransk temapark kom med en relativt kreativ lösning på problemet
Människor är inte särskilt bra på att plocka upp cigarettfimpar. Allt du behöver göra för att inse detta är att titta dig runt på gatan, på stranden eller i naturen. Cigarettfimpar finns överallt. När den franska temaparken Puy de Fou ville bli av med skräpet använde de sin kreativitet för att hitta de perfekta arbetarna för uppgiften. I stället för människor anställde parken sex kråkor till det nya städteamet! Ja, du läste rätt: kråkor. Fåglarna är tränade till att plocka upp cigarettfimpar och annat skräp som kastats av kunder i parken och att kassera dem på rätt sätt. I stället för en penninglön belönas kråkorna med en liten godbit alltid när de plockar upp ett skräp.

Sex fåglar med namnen Boubou, Bamboo, Bill, Black, Bricole och Baco har verkat i temaparken sedan 2018. Fåglarna har tränats av Christophe Gaborit, som arbetar som hökuppfödare i parken. När han tränade fåglarna att uppträda för parkens kunder kom han på idén om en kråkas hjälpande hand, eller näbb, i kampen mot skräp.
Förutom deras praktiska uppgift har de ovanliga fåglarna som samlar skräp också en annan uppgift: att få kunderna att tänka till innan de skräpar ner. Sedan teamets “implementering” har projektet varit en stor framgång. Användningen av kråkor fungerar i den franska temaparken, men att använda dem för att samla in alla cigarettfimpar skulle vara en ganska stor uppgift. Därför är det nog bättre att vi själva lär oss att plocka upp våra cigarettfimpar. Eller ännu bättre, låta bli att kasta dem över huvud taget.
