Tips för att påverka samhället
Av beslutsfattare förutsätter Håll Skärgården Ren rf aktiva åtgärder och beslut i syfte att återställa Östersjöns välmående och för att och bevara vår välmående insjönatur. Också kommuner kan fatta beslut som är vänliga mot våra värdefulla närvattnen.

Såväl Östersjön som våra insjöar hotas av övergödning, nedskräpning, kemikalisering, förlust av biologisk mångfald samt de många olika konsekvenser som klimatförändringen medför. Därför måste miljökonsekvenserna av varje beslut noga övervägas.
Kräv aktiva åtgärder och beslut från dina kommunledare för att återställa och bevara havs- och insjönaturens välmående. Lokalt beslutsfattande bör ta hänsyn till hållbar rekreation i och skydd av närmiljön. På så sätt främjas såväl naturens mångfald och människornas välmående som åtgärder mot globala miljökriser.
Hur kan vi nå detta mål?
1. Utveckling av avfallshantering
Nedskräpning är ett problem även i Finland, men det kan motverkas på lokal nivå. I beslutsfattandet måste man ta hänsyn till de olika skräpkällorna och sträva efter att göra förebyggande arbete för att stoppa och undvika att skräp hamnar i närvatten. Dagvatten är till exempel en betydande rutt för skräp och övergödande näringsämnen från städer och kommuner till närliggande vattendrag och Östersjön.
Även vid vattnen måste hanteringen av avloppsvatten tryggas, till exempel genom att upprätthålla tillräckliga sugtömningsanläggningar för septik- och slagvatten. Utvecklandet och underhållet av tjänster i insjöarna och vid Östersjöns kustområden bör säkerställas, för att människor ska kunna njuta av den vattennära naturen utan att den belastas.
Tips! Kommunikationskampanjen Magknip av plast är ett kostnadseffektivt verktyg som städer och kommuner kan använda för att bekämpa nedskräpning av närmiljön och närvattnen. Uppmuntra dina lokala beslutsfattare att delta i kampanjen!

2. Stöd till miljöfostran och miljökommunikation
Finländarna uppskattar närmiljön, men alla skolor har inte tillräckligt med resurser och verktyg för miljöfostran eller möjlighet att ordna friluftsdagar. Att förstärka barns och ungdomars naturrelation är dock en viktig del i lösandet av miljöproblemen, eftersom det är effektivare att förstärka förståelsen för de skadliga följderna av nedskräpning än att bara förbjuda den. Därför bör miljöfostran och miljökommunikationen nå ut till alla och de ska planeras mångsidigt med tanke på alla.
Tips! Kommunerna kan enkelt stödja miljöutbildning i skolorna till exempel genom att besluta sig för att delta i Snygg Beach-fadderskolprogrammet, som är gratis och öppet för alla. Kommunerna kan också organisera gemensamma Snygg Beach-skräpplockningstalkon, som är öppna för alla invånare och fritidsboende – och naturligtvis för lokala företag och samfund.

3. Grön omställning får inte äventyra vattendragens tillstånd
Riksdagen godkände 2024 lagändringar som tillåter undantag från målen för vattenvård för industri- och energiproduktionsprojekt. Projekt som orsakar betydande skadliga effekter på vattendrag är inte en grön omställning, utan greenwashing.En genuin grön omställning angriper den grundläggande orsaken till miljökriser, det vill säga överkonsumtion, så att omställningen ryms inom naturens bärkraft. Förutom att minska utsläppen bidrar den till att stoppa förlusten av biologisk mångfald och att upprätthålla god vattenstatus.
Kommunerna kan påverka lokala industri- och energiprojekt och se till att de inte äventyrar vattendragens tillstånd. Dessutom kan kommuner på lokal nivå satsa på högkvalitativ miljökonsekvensbedömning och införa långsiktiga och omfattande övervakningskrav för projekten.
Tips! Bekanta dig med miljöorganisationernas gemensamma spelregler för den gröna omställningen och ta dem i beaktande när kommunala myndigheter behandlar investeringar i grön omställning.

4. Stöd till aktörer inom tredje sektorn
Den tredje sektorn, dvs. föreningarna, kompletterar kommunernas tjänster. Det kommer även i fortsättningen att behövas samarbete och dialog mellan kommunerna och föreningarna. Att trygga den tredje sektorns verksamhet är det mest effektiva sättet att säkerställa att till exempel god miljöpraxis främjas och utvidgas.
Kommunen kan för sin del anslå resurser till miljöförvaltningen, miljöövervakningen och aktörerna inom den tredje sektorn. Forsknings- och utvecklingsarbetet måste tryggas inom alla delområden av miljöskyddet och miljöforskningen och övervakningen av miljöskyddet måste effektiviseras.
Tips! Vi som förening är i ännu högre grad beroende av privata medel i form av medlemsavgifter, donationer och stöd från företag. Som privatperson kan du bli medlem i Håll Skärgården Ren rf eller donera. Varje medlemskap och donation är oerhört värdefull för oss.
