Till sjöss som paddlare – tips för kusten och insjöarna
Liisa Ruuhimäki började paddla som hobby 2017. Hon är vice ordförande för paddlingsföreningen Saaristomeren Melojat (SMM) och håller grundkurser i paddling. Pauli Heikkinen har paddlat i över 50 år. Hans klubb har ända från början varit Melanvilauttajat ry (MeVi) i Jyväskylä. Pauli är med och påverkar i styrelsen för Suomi Meloo ry. Bekanta dig med dessa erfarna paddlarnas utflyktstips!
Paddlingstips för Skärgårdshavet
Har du några tips om vart man ska paddla om man har några timmar till sitt förfogande?
– Jag skulle starta från Uittamo i Åbo och följa stranden till Kustö sund eller sedan runt ön Kulho. Man kan ju också till exempel paddla upp längs Aura å till Åbo centrum, Liisa Ruuhimäki tipsar.
Vart skulle du fara på en heldagstur?
– Till exempel i Pargas är Attu-Granviks färjstrand ett riktigt bra ställe för att glida ut i skärgårdslandskapen. Åt Gustavshållet förtjänar Bleknäs och Osnäs ett omnämnande. På Kimitoön går det utmärkt att ta sig ut på vattnet från kanten av Ölmos badstrand. Om man lägger ut försiktigt från utkanten av stranden orsakar man ingen störning eller fara för dem som simmar.
Och om man har ett helt veckoslut eller en vecka på sig?
– Från Kasnäs strand kommer man lätt till Vänö skärgård, som är ett vackert område av Skärgårdshavets nationalpark. Området är fullt med små holmar och där finns inga båtleder. Örö ligger rakt söderut från Kasnäs, och dit hinner man under ett veckoslut. Om man åker söderut från Bleknäs i Gustavs finns det alldeles fantastiskt vackra rundhällsöar i Natura 2000-området. På naturskyddsöarna får man inte övernatta, men man får ta i land och njuta av en kaffe och äta lunch. Ibland är vi ett gäng som tillsammans kör ut till Pärnäs och lastar kajakerna på förbindelsebåten. Vi stiger av m/s Utö på Nötö, Aspö eller Jurmo, och paddlar i vattnen däromkring. Förbindelsebåten är avgiftsfri.
Vad är det bästa med paddling?
– Det är så ljudlöst. Perspektivet är alldeles vid vattenytan. Jag kan ta mig till sådana platser som man inte kan nå med båt.
Kan du ge något paddlingstips från insjöarna?
– Jag har deltagit i en fyra dagars paddlingstur på Päijänne. Där finns markerade utflykts- och övernattningsställen, eldplatser och utedass – och sandstränder! Det klara och söta sjövattnet beter sig annorlunda än havsvattnet. Sjögången är vass.
Vad borde en paddlare alltid ha med sig på sina utflykter?
– Minulla on aina mukana juotavaa ja evästä, ja suojaudun auringolta. Pakkaan vaihtovaatteet vedenpitävään pussiin. Lähtiessä tai rantautuessa voi kompastella ja kastua helposti. Märkänä tulee äkkiä vilu. Tietenkin varsinkin pidemmillä matkoilla täytyy olla kartta ja kompassi.
Vastuullista retkeilyä
– Jag har deltagit i en fyra dagars paddlingstur på Päijänne. Där finns markerade utflykts- och övernattningsställen, eldplatser och utedass – och sandstränder! Det klara och söta sjövattnet beter sig annorlunda än havsvattnet. Sjögången är vass.
Paddlingstips för Insjöfinland
Har du några tips om vart man ska paddla om man har några timmar till sitt förfogande?
– Norra Päijänne har en trevlig skärgård. Från vårt kanotskjul i Nenäinniemi tar man sig lätt ut på sjön, likaså från Säynätsalo eller Vaajakoski. På några timmar hinner man inte så långt, eftersom man måste komma tillbaka också, påpekar Pauli Heikkinen.
Vart skulle du fara på en heldagstur?
– I mellersta Finland föreslår jag Södra Konnevesi nationalpark. Mellan Lievestuore och Päijänne rinner korta åar. Österut från Laukas kan man ta sig hela vägen till Simunankoski. Saraakallio hällmålningar finns längs denna rutt.
Och om man har ett helt veckoslut eller en vecka på sig?
– På nationalparksvattnen, Repovesi eller Konnevesi, går det lätt en hel vecka. Även i nationalparkerna finns det välutrustade lägerplatser: med dass, eldplatser och t.o.m. ved. Puulavesi från Kangasniemi söderut har väldigt rent vatten, man kan dricka vattnet direkt ur sjön. På bägge sidorna om Simpiänselkä finns intressant skärgård, ett område på 6 x 6 km med ungefär hundra holmar.
Vad är det bästa med paddlingen?
– Det är nog naturen. På Katosselkä i Saimen hade jag en gång en säl som dök under kajaken. På 1980-talet, på hösten när kvällarna redan blivit mörka, fylldes mer än halva himlen av norrsken. Det började som från ett litet stearinljus och plötsligt exploderade hela himlen. Där paddlade jag på i tystnad och njöt av skådespelet.
Tips på enkel färdkost?
– God mat är en njutning också när man är ute på tur. I kajaken kan man packa med allt från potatis. Kött och potatis, konserver och lämpliga måltidsdrycker packas med! Kastspöet är också med. Fisk får man om man får. Inget har någonsin gått till spillo. På 1980-talet sörplade alla på påssoppor. Men småningom konstaterade vi att nej, det här är inte bra, ordentlig mat ska det vara!
Paddlarens visitkort
– Man lämnar inga spår efter sig! På kanotstafetten Suomi meloo har vi fått responsen att det efter att gänget åkt ser ut som om ingen ens varit där.