Hoppa till innehållet

Östersjön börjar i gatubrunnen – du matar väl inte vattnet med ditt skräp?

Cigarettfimpar, nikotinpåsar, platsomslag, tuggummi och annat skräp tar sig i allmänhet ut i närmaste å eller sjö via gatubrunnarna. Därifrån kan skräpet transporteras med strömmande vatten ända ut i Östersjön. För att få bukt med nedskräpningen i närvattnen kommer 19 städer runt om i Finland att 19.8–1.9.2024 märka ut sina gatubrunnar med stiliga fiskdekaler som en del av kampanjen Magknip av plast.

Brunnslocksdekalerna uppmuntrar förbipasserande att fundera över hur deras eget beteende påverkar nedskräpningen. PVC-fria dekaler kan återvinnas som metall efter användning.

Det avfall som produceras i världen förväntas öka med hela 70 procent före 2050, så det behövs åtgärder för att förhindra nedskräpningen. Vi måste minska mängden och uppkomsten av avfall, men lika viktigt är det att återvinna och återanvända alla återvinnbara material. Det här går inte om skräpet inte sorteras – eller om det lämnas att sönderfalla i naturen.

– Genom kampanjen Magknip av plast vill vi påminna om att skräpet varken hör hemma på gatan eller i gatubrunnen. Enligt den kartläggning som vi genomförde förrförra sommaren är det helt vanliga människor som ger upphov till största delen av skräpet i gatubrunnarna. Därför kan var och en av oss bidra till att åtgärda nedskräpningsproblemet i våra närvatten och i Östersjön, säger marinbiolog och projektchef Jutta Vuolamo vid Håll Skärgården Ren rf.

Bristfällig information är fortfarande den vanligaste orsaken till att folk skräpar ner. Det är synnerligen vanligt att man kastar tobaksfimpar i gatubrunnar utan att känna till att tobaksfiltret är gjort av plast. Målet med kampanjen Magknip av plast är att uppmärksamma förbipasserande på hur det egna beteendet påverkar nedskräpningen och öka medvetenheten om vart skräpet tar vägen.

– Ökad medvetenhet kan leda till minskad nedskräpning, sammanfattar Vuolamo.

Återvinningsbart skräp i naturen är en bortkastad resurs

Kampanjen Magknip av plast är en del av det omfattande projektet PlastLIFE, som syftar till att etablera en hållbar cirkulär ekonomi i fråga om plast i Finland senast 2035. Inom cirkulär ekonomi är syftet att hålla produkterna i bruk så länge som möjligt och återvinna materialen. Därför är de brunnslocksdekaler som används inom kampanjen tillverkade av ett material som efter användningen kan återvinnas som metall.

– Det återvinningsbara skräp som lämnas att sönderfalla på gatan eller i naturen är en bortkastad resurs. När du sätter ditt skräp i en soptunna och sorterar det noggrant, hjälper du till att hålla värdefulla material i omlopp och minskar de miljöskador som skräpet orsakar, påminner Vuolamo.

I sommar deltar 19 städer och kommuner runt om i Finland i kampanjen Magknip av plast. Via Helsingforsregionens miljötjänster HRM deltar Helsingfors, Esbo, Vanda och Grankulla i kampanjen. Dessutom deltar Kemi, Kyrkslätt, Lahtis, Vichtis, Tammerfors, Lempäälä, Jyväskylä, Uleåborg, Pargas, Björneborg, Raumo, Riihimäki, Salo och Åbo i kampanjen. Från Åland deltar hotellen Ålandhotels i Mariehamn i kampanjen.

Under kampanjtiden kan man också se en animerad video i sociala medier där en fisk av misstag slukar en cigarrettfimp i tron att det är mat och sedan genast spottar ut den.

Håll Skärgården Ren rf:s kampanj Magknip av plast ingår i det omfattande sjuåriga samarbetsprojektet PlastLIFE, som syftar till att etablera en hållbar cirkulär ekonomi i fråga om plast i Finland senast 2035. PlastLIFE-projektet får finansiering av Europeiska Unionens LIFE-program. Materialet reflekterar enbart synsätt av projektet, och varken CINEA eller Europeiska kommissionen är ansvarig för materialets innehåll.

Mer information

Kommunikationsexpert

Kiia Palo

040 189 8655 kiia.palo@pssry.fi

Kampanjen Magknip av plast | Miljöprojekt

Projektchef

Jutta Vuolamo

040 458 9156 jutta.vuolamo@pssry.fi

Marinbiolog