”Jag skulle vara en albatross” – om verkställande direktör Tommi Uksilas äventyrslust och miljöansvar
Verkställande direktör Tommi Uksila på Climecon Oy har sett världshaven på nära håll. Han deltog i Ocean Globe Race 2023 och med sig hem hade han en seger, oförglömliga upplevelser och en allt djupare insikt i varför det är så viktigt att skydda haven.

Seglingen tog Tommi Uksila i sitt grepp redan när han var barn och har aldrig släppt taget. Efter att ha skaffat en segelbåt tillbringade familjen alla semestrar och sommarveckoslut under Uksilas barndom till sjöss. Tävlingsseglingen kom in i bilden först senare när han ombads bli besättning på en klassisk 8mR-tävlingsbåt.
– På den vägen är jag fortfarande, trots att åttorna har blivit modernare och snabbare båtar, småskrattar Uksila.
Det han lärde sig under seglingarna har burit långt även i arbetslivet. Som verkställande direktör för Climecon Oy, som utvecklar produkter inom ventilation, ser han ett direkt samband mellan segling och gott ledarskap.
– När teamet jobbar perfekt ihop och med inbördes respekt mot ett gemensamt mål, åstadkommer man underverk – både ombord på en båt och på ett företag.
Bästa finländska resultatet i en oceankappsegling någonsin
Uksila och hans besättning seglade världen runt i Ocean Globe Race 2023 med en legendarisk Swan 651, som tidigare var känd under namnet FAZER FINLAND. Båten deltog första gången i en världsomsegling redan i mitten av 1980-talet, nämligen i Whitbread Round the World Race. Nu har båten efter ett antal decennier rustats upp igen och är tillbaka på tävlingsvågorna.
– I besättningspoolen var vi 21 seglare, och av oss seglade sju hela jorden runt. Och vi nådde ett fantastiskt resultat, andra plats i hela tävlingen och seger i vår egen klass! Det är det bästa finländska resultatet i en oceankappsegling någonsin, erinrar sig Uksila.
Det som Uksila bäst kommer ihåg är det mäktiga Söderhavet med sin rika fauna och inte minst den oförglömliga rundningen av Kap Horn.
– Valar, delfiner, albatrosser – det finns mycket liv på Söderhavet. Men när vi kom till Atlanten minskade djurlivet och skräpet tilltog. Det fick en att stanna upp och fundera på saken.
Climecon stöder Håll Skärgården Ren rf:s arbete – och det finns goda skäl till det
Världsomseglingarna har tillfört konkreta observationer om havens tillstånd. Plastavfallet syns – och är lätt att märka.
– Och vad allt finns det inte på bottnen, när det redan finns så här mycket på ytan!

Också miljöförändringarna i de inhemska vattnen har uppmärksammats av Uksila.
– De rena algerna i Skärgårdshavet har försvunnit, och i stället har vi trådalger som täcker allt. Eftersom jag gillar att fiska har jag sett att havsöringsstammarna har blivit mindre och flundrorna försvunnit – mängden alger i nätet förtar hela fiskandets glädje.
Climecons beslut att stödja Håll Skärgården Ren rf springer ur Uksilas egen och Climecons tydliga värdegrund. Företagets miljöansvar genomsyrar företagsverksamheten i dess helhet.
– Vi vill stödja en utveckling som ger hav som mår bättre. Finska viken och Östersjön är verkligen viktiga för oss, sett både till företaget och dess medarbetare. Hållbar utveckling och miljö beaktas i all vår verksamhet – det är en kärnfråga.
Karg skönhet
Äventyrslusten för Uksila ut på världshaven igen i slutet av året, men om somrarna njuter han särskilt av den yttre skärgården mellan Hangö och Kökar. I juli kommer Uksilas egen Swan 44 från 1974 säkert att segla någonstans i den svenska och finska skärgården, tävlingsseglandet inte att förglömma.
– Den yttre skärgården är vacker och karg – just därför är den så kär, sammanfattar Uksila.
Om Uksila vore ett vattendjur skulle han vara en storskarv eller en albatross.
– Storskarven är ett smart, ståtligt och mångsidigt djur, och eftersom den är skyddad får den gå på fritt och väcker lagom med ogillande. Och albatrossen – att titta på när den glider över höga vågtoppar är något man aldrig tröttnar på, beskriver Uksila