Hoppa till innehållet

Förlorade fiskeredskap samlas in från Östersjön – över 4 km nät hittades

I somras samlades förlorade fiskeredskap in genom draggning utanför Raumos och Nystads kust. Mer än 4 kilometer fiskenät samlades in. Dessutom hittades vikter, rep, ankare, krokar, fiskelinor och nätstickor som används till fiske. Re:Fish-projektet kartlägger fortfarande områden där förlorade redskap kan hittas. Intresserade bjuds in till en workshop den 13 november kl. 13-15.30 i Helsingfors för att diskutera olika sätt att minska fritidsrelaterat fiskeskräp.

Under projektet Re:Fish samlas in skräp från fritidsfiske i Östersjön.

Fritidsrelaterat fiskeskräp kan finnas kvar i miljön i årtionden. De äldsta identifierade fiskeredskapen som draggades ur havet härstammar från 1983. Förlorade fiskeredskap orsakar många olika nackdelar för miljön, fiskare, båtfolk och andra som trivs vid vattnet, men det finns inte mycket information om hur mycket det finns i Finland.  

”Den totala längden på näten var över 4 kilometer, vilket motsvarar cirka 130 enskilda 30-metersnät. De flesta av näten var låga, mindre än 2 meter höga, med en maskstorlek på 45 mm, som används för att fånga gädda och sik”, säger Pekka Kotilainen, seniorforskare vid Finlands miljöcentral.  

”De nät som lyftes upp innehöll döda fiskar, fågelben och skräp som plasttrasor, burkar, plastbehållare och regnbyxor. I tillägg till nät fick vi ibland upp musslor och andra bottendjur i näten”, säger Kotilainen.  

Havsområdena i Raumo och Nystad krattades genom draggning 

Draggningarna på sommaren 2024 täckte totalt 35 kvadratkilometer av havsområdet i Raumo och Nystad. Områdena kartlades på förhand genom att intervjua fiskeövervakare, myndigheter och lokala fiskare. Räfsan släpades längs havsbotten med några knops hastighet. De redskap som fastnade i räfsan mättes och klassificerades. Draggningarna kommer att fortsätta sommaren 2025 i Skärgårdshavet och, beroende på resurserna, även i Finska viken. 

Övergivna fiskeredskap hittades vid dykningar i S:t Karins, Nådendal och Runsala

Fiskeskräp eftersöktes vid dykningar i S:t Karins, Nådendal och Runsala i juni och september. Syftet var att ta reda på hur mycket fritidsrelaterat fiskeskräp finns på populära fiskeplatser. Sammanlagt hittades nästan 50 jiggar, drag och andra redskap.  

”Även om det är få som avsiktligt lämnar drag eller andra fiskeredskap i vattnet eller på stranden, hittade vi på kort tid över 100 meter lina under stenar och i andra hål på en strand. Jag tycker att det berättar sin egen historia om att allt skräp inte blir kvar på stränder och i vattendrag av misstag”, säger Jutta Vuolamo, projektledare för Håll Skärgården Ren rf.  

Under dykningarna undersöktes också mängden och kvaliteten på det skräp som hittades på stränderna. Fiskerelaterat skräp stod för cirka 24% av allt skräp som hittades. Plastskräp stod för cirka 80 procent av allt skräp som hittades. 

Pilotinsamling av fiskenät var ingen succé 

Under sommaren genomfördes i Skärgårdshavet ett pilotprojekt för insamling av kasserade plastfiskenät.  

”Insamlingen var inte så populär som vi hade hoppats. Ganska få nät fördes till insamlingskärlen. Det kan finnas många orsaker till detta, men vi vet av erfarenhet att människor är ganska långsamma med att vakna upp till nya avfallsinsamlingar. Det är också möjligt att budskapet inte har nått ut till fritidsfiskarna”, säger Vuolamo. 

Workshop den 13.11.2024 för att hitta sätt att minska fiskerelaterat skräp

Re:Fish-projektet anordnar en workshop den 13 november kl. 13.00-15.30 för att diskutera orsakerna till att fiskeredskap försvinner och hur man kan förhindra att det sker under fisket. Workshopen kommer att innehålla presentationer från experter på väderförhållanden, fiskerilagstiftning, fiske, fiskerikontroll och båtsäkerhet. 

Du kan  anmäla dig till evenemanget fram till 6.11. här. Workshop: sätt att minska fiskerelaterat skräp (på finska)(du flyttas till en annan tjänst) (syke.fi) 

Re:Fish-projektet – ett renare och friskare Östersjön 

Re:Fish är ett treårigt (2023-2026) Interreg Central Baltic-projekt som finansieras av Europeiska unionen. Projektet syftar till att minska mängden skräp i Östersjön från fritidsfiske. Finlands miljöcentral och Håll Skärgården Ren rf är de finska partnerna i projektet. I Sverige koordineras projektet av stiftelsen Håll Sverige Rent, och i Estland deltar Estlands havsforskningsinstitut, som är knutet till Tartu universitet. 

Kontaktpersoner:

Jutta Vuolamo
projektchef
Håll Skärgården Ren rf
jutta.vuolamo@pssry.fi
040 458 9156

Pekka Kotilainen
äldre forskare
Finlands miljöcentral Syke
förnamn.efternamn@syke.fi
029 525 1317