Hoppa till innehållet

Eetu Koskinen

M/S Roopes kapten denna sommar har varit åbobon Eetu Koskinen. Han är en man med stor erfarenhet av sjöfart på världshaven. Det här låter intressant, vi låter honom berätta mer själv!

Eetu trivs till sjöss även på sin fritid.


– Jag är sjökapten till utbildningen. Jag arbetade tidigare på National Geographics fartyg Expedition i olika uppgifter som däcksbefäl. Vårt verksamhetsområde var hela Stillahavsområdet från Påskön till Singapore. Verksamhetsidén bakom kryssningsfartyget Expedition var att ta passagerare till platser dit andra inte åker. Fartyget hade en besättning på allt som allt cirka 65 medlemmar och det tog cirka hundra passagerare. Största delen av passagerarna var amerikaner. I Papua Nya Guinea finns en ö som heter Mbuke. Jag är med stor sannolikhet en av de två utlänningar som har besökt ön under de senaste tio åren.

Varför ville du jobba just på Roope?

– Jag har sett många öar och skärgårdar och kommit fram till att vår egen skärgård är vackrast av dem alla. Jag får också vara ledig på veckosluten, såsom de flesta andra. För en sjöman är det inte alls någon självklarhet. Eftersom jag har känt till Roopes existens hela mitt liv har det nog varit lite av en barndomsdröm att få jobba ombord på den.

Vad är det bästa med att arbeta på Roope?

– Landskapen förstås, och känslan av att vara betydelsefull. Roope gör så mycket mer än att samla ihop sopor och pumpa septikavfall, den är en institution och livlina i skärgården. När Roope angör bryggan så står det något litet barn på stranden och följer processen. För barnet är vår ankomst ett stort spektakel. Att kunna ge ett barn den känslan är på sitt eget sätt både fantastiskt och förbluffande.

– Jag kör gärna särskilt på morgonen, det är en trevlig start på den nya dagen. Lyftkransjobben tycker jag på något sätt speciellt mycket om. Det dagliga arbetet fördelar sig naturligt mellan Roni och mig själv. Jag har ansvar för allt som gäller fartyget och det vi gör.

M/S Roopes besättning: till vänster däckspersonen Roni Suoniemi och till höger fartygets befäl Eetu Koskinen.

Vad betyder havet för dig?

– Havet är oändligt, en symbol för absolut frihet.

På vilket sätt agerar du själv ansvarsfullt i ditt eget liv?

– Jag vill minimera min egna negativa miljöpåverkan. Jag strävar efter långsiktiga lösningar. I praktiken innebär det till exempel att jag skaffar välgjorda och hållbara kläder som jag vid behov reparerar och använder tills de är slut.

Har du tid för några hobbyer?

– Ja, det har jag, och det är kanske ingen överraskning att de också har med havet att göra. Jag ägnar mig åt segling i många olika former och jag reparerar och underhåller båten. Jag kappseglar också.

Vad har du för framtidsplaner och utsikter?

Jag inleder i höst tvååriga forsknings- och utbildningsstudier i autonom sjöfart vid Novias Aboa Mare. Autonom sjöfart innebär sjöfart som inte kräver att besättningen aktivt är på plats och agerar.

Hälsningar till dem som rör sig på vattnet?

– Till alla som har stuga i skärgården eller rör sig till sjöss: innan du tar med dig någon produkt ut i skärgården, fundera över hur snabbt den slutar vara den produkten och övergår till att vara skräp. Ett livscykeltänk! Till exempel, hur länge är den uppblåsbara flamingon en rolig vattenleksak, och när övergår den till att bara vara skräp?