Den mest betydelsefulla kulturgärningen i fråga om friluftsliv vid vatten
Vår verksamhet i Insjöfinland inledes i mitten av 1980-talet på Saimen, i Puumala skärgård. De första stationerna för avfallshantering placerades ut på lämpliga ställen där de kunde användas av båtfarare, bilister och sommarboende. Efter ett par år hade verksamheten redan utvidgats till hela Vuoksenområdet, och antalet serviceställen uppgick till nästan trettio i tre olika län.
Jori Hokkanen började som distriktschef för Håll Skärgården Ren rf:s verksamhetsområde i Insjöfinland i mitten av 1980-talet.
”När jag ser nedskräpade platser i skärgården och på stränderna, väcks talkoandan i mig. När tiden sedan tillåter och jag hittar ett passligt gäng, till exempel någon skolklass, så far vi ut och städar och ställer i ordning.” Det här konstaterar Jori i Anne Penttis bok Håll Skärgården Ren: Berättelser från havsvikar och insjöstränder sedan 1969.
Vid Päijänne, i Kymmene älvs vattenområde, byggdes de första sopstationerna 1989. Målet var att det också skulle byggas en torrtoalett i anslutning till varje sopstation. Päijänne utfärdshamnsnätverk skapades utifrån samma koncept som man använt för Saimennätverket.
”Utbyggnaden av nätverket av utfärdshamnar i Saimen och Päijänne är till stor del Jori Hokkanens förtjänst. Han har varit fantastisk när det gäller att skapa samarbete: han har hittat rätt aktörer, kontakter och talkofolk”, konstaterar den nuvarande distriktschefen för Insjöfinlands verksamhetsområde Eeva Taimisto uppskattande.
Unikt nätverk av utfärdshamnar
Nätverket skapades genom ett samarbete med många olika aktörer. Platserna för utfärdshamnarna kartlades. I samband med detta beaktade man även de platser som folk genom tiderna har brukat besöka. Naturhamnar var populära besöksmål för människor som trivdes till sjöss och som kunde vara ute i naturen i flera veckor i sträck. Man fick sin mat genom att fiska och då och då tog man i land för att besöka någon bybutik. Utedassen och sopstationerna som byggdes i utfärdshamnarna underlättade avfallsbelastningen i naturhamnarna. När besökarna med hjälp av den service som erbjöds styrdes till dessa hamnar innebar det att stränderna och naturen inte utsattes för slitage överallt.
Efter att nätverket av utfärdshamnar hade byggts upp grundade kommunerna och städerna rekreationsområdesföreningar för Päijänne och Saimen och en rekreationsområdesstiftelse för Saimen som upprätthåller nätverkens konstruktioner.
”Rekreationsområdesföreningarna och -stiftelsen är ett fantastiskt sätt att samarbeta kring underhållningen, utvecklingen och skötseln av rekreationsnätverk som sträcker sig över landskapsgränserna. Efter att föreningarna och stiftelsen grundades har nya, mångsidiga objekt tagits i bruk för rekreationssyfte och utrustningen vid de gamla objekten har utvecklats mycket”, berättar Taimisto.
Historia i bildform i ett digitalt fotogalleri
Den mest betydelsefulla kulturgärningen i fråga om friluftslivet vid vatten, nämligen utbyggnaden av nätverket av utfärdshamnar, skedde huvudsakligen genom talkoarbete. Vi kan se fotografier som visar talkotraditionen, den lokala kulturen och de dåtida arbetsmetoderna i krävande förhållanden i ett digitalt fotogalleri på adressen pidasaaristosiistina.kuvat.fi(du flyttas till en annan tjänst). De fotografier som förvarats på kontoret i Nyslott digitaliserades genom projektet AIKU Aineeton kulttuuriperintö (Det immateriella kulturarvet) åren 2022–2023. Galleriet är öppet fram till augusti 2024.
Det här är kartor som det lönar sig att ha med!
Du känner igen våra Sälle-stationer på den glada sällogon vid havsområdena och sjöarna. Ute till sjöss hittar du dem lättast med hjälp av Sälle-servicekartan på adressen sallekarta.fi(du flyttas till en annan tjänst). Det är bra att t.ex. spara länken på telefonens startskärm.
Allt detta finns utmärkt på Sälle-kartan:
- Sälle-tjänsterna, där du enkelt kan använda dig av olika filter för att visa sopstationer, torrtoaletter, diskplatser, takförsedda grillplatser, eldplatser, bastur och septikstationer, dvs. sugtömningsstationer för båtarnas toalettavfall. Färgen på septikikonen på kartan anger om stationen är i bruk eller om den genomgår service.
- Sälle-hamnarna, som är miljövänliga hamnar. Dessa hör till Sälle-hamnprogrammet, som är ett program som Håll Skärgården Ren rf tagit fram för finländska båthamnar.
Det lönar sig också att gå in på webbplatsen septit.net(du flyttas till en annan tjänst). Här är avsikten att samla alla sugtömningsstationer i Finland på en och samma karta och på så vis göra det lättare att hitta närmaste station. Kartan har sammanställts med hjälp av frivilliga krafter och baserar sig på uppgifter som användarna, t.ex. båtfarare, har skickat in.