Hoppa till innehållet

Posankka Race 2024

Posankka Race ordnas igen på Åbodagen den 15.9.2024. Adoptera en egen badposanka och hjälp oss att hålla Östersjön skräpfri!

Datum:
15.9.2024
Tid:
14:00
Plats:
Aura å, Åbo
posankkarace.fi

Posankka Race är miljöorganisationen Håll Skärgården Ren rf:s och Åbos officiella stadsdjur Posankas(du flyttas till en annan tjänst) gemensamma medelinsamlingsjippo. Med evenemanget vill vi på ett konkret och spektakulärt sätt fästa uppmärksamheten vid nedskräpningen av Östersjön och starta en diskussion om att åar är en rutt för skräp att ta sig ut i Östersjön.

Intäkterna från adoptionerna styrs direkt till Håll Skärgården Ren rf:s konkreta arbete för renare vattendragen.

Posankka Race arrangeras i samarbete mellan Håll Skärgården Ren rf och Posankan (Bokem(du flyttas till en annan tjänst)). HSR rf:s och Posankans nya samarbetspartner är Åbo Stadscentrumförening – Turku Center. Evenemanget möjliggörs av Åbo stad.

Hur kan man delta i Posankka Race?

I år har Posankan redan hunnit få 4 000 små posankungar som nu saknar en egen vän av rena vattendrag. Genom en donation på 10 euro kan du adoptera en egen numrerad liten posanka. Du kan adoptera så många posankor som du vill! Man får dock inte behålla sin badposanka, utan de används varje år på nytt. 

Ofta ställde frågor

Varför ordnas evenemanget? 

Under sin långa aktiva historia har Håll Skärgården Ren rf sett hur människans agerande och konsumtionsval återspeglas i det skräp som hittas i vattendragen. Föreningen har vid sidan av sitt konkreta avfallshanteringsarbete också bedrivit systematisk uppföljning av nedskräpningsläget på stränderna. Resultaten visar hur skräpet härstammar från många olika källor och färdas längs olika rutter och tar sig mycket långt från de platser där det uppkommit. Vi gick med i detta jippo eftersom det kan hjälpa oss att på ett bra sätt åskådliggöra åarnas roll när det gäller att transportera skräp samt stadsbornas ansvar för att slänga sitt skräp i soptunnor.

Hur går Posankka Race till? 

Förutom att göra en god gärning kan du också komma och heja på din egen badposanka på Åbodagen 15.9.2024 kl. 14. Posankorna tävlar i Aura å inom ett inhägnat vattenområde så att vi kan vara säkra på att vi också får varenda tävlingsposanka uppfiskad ur ån när tävlingen är över. Tävlingsbanan är inhägnad med bommar. Evenemanget har väderreservation. 

Deltagandet och donationen är vederlagsfria, men de som adopterat de tio första posankor som går över mållinjen tilldelas ett diplom. Vinnarna offentliggörs på plats, men vi kontaktar även vinnarna personligen om de har lämnat sina kontaktuppgifter.

Vad i all världen är en Posanka? 

Posankan är en korsning mellan en marsipangris och en gummianka. Den är formgiven av konstnär Alvar Gullichsen och simmade till Åbo 1999. Efter att under alla dessa år ha suttit invid Helsingforsvägen och mediterat beslöt den sig för att göra en god gärning och hjälpa till att hålla vattendragen rena. Sitt 20-årjubileum till ära blev Posankan 2019 Åbos eget stadsdjur. Då ordnades också Posankka Race för första gången. 

Produktserien Posankka har skapats av Åboföretaget Bokem(du flyttas till en annan tjänst) i samarbete med Alvar Gullichsen.