Hoppa till innehållet

Vi är med på Östersjödagen 31.8 – kom med du också!

För oss vid Håll Skärgården Ren rf är alla dagar Östersjödagar, men alldeles särskilt firar vi Östersjön torsdagen den 31 augusti 2023.

Östersjödagen är en årlig festdag för att fira havet som har lanserats av John Nurminens Stiftelse. Syftet med den är att få människorna att njuta av vårt eget hav och agera för att främja dess välmående. Kom med och gör en god gärning eller avge ett löfte och njut av vår marina natur! Vi deltar i Östersjödagen i Helsingfors och i Åbo och vi vill uppmuntra alla att ordna Snygg Beach-strandstädningstalkon runt om i Finland.

Roska-Roope städar i Aura å i Åbo

Skräpinsamlingsbåten Roska-Roope samlar in omkringflytande skräp i Aura å. Skräp som hamnat i ån tar sig ut i Östersjön. Visste du att en cigarettfimp som t.ex. kastas i en regnvattenbrunn kan färdas direkt till närmaste vattendrag? Roska-Roope, som drivs med solenergi, uppmärksammar nedskräpningsproblemet och påminner oss om att inget skräp hör hemma i vattnen.

Vid tältet på Salutorget i Åbo kan du adoptera en badposanka och hjälpa Östersjön

Vi deltar i Östersjöevenemanget på Åbo salutorg kl. 10–17. Vi tipsar om vad du själv kan göra för att minska nedskräpningen av Östersjön. Dessutom kan du vara med och gissa hur mycket skräp vi samlar upp ur Aura å under dagens lopp. Vid vårt tält kan du också adoptera en egen badposanka till Åbodagens Posankka Race. På så sätt hjälper du till att hålla Östersjön ren!

Snygg Beach-talkon i Slottsparken i Åbo

Kesärauha-festival och Håll Skärgården Ren rf ordnar tillsammans Snygg Beach-talkon inom området mellan Slottsparken och Forum Marinum kl 15–18. På plats hjälper vi deltagare med att samla in och rapportera skräp och delar ut soppåsar och skräpplockare. Från Juhana Herttuan kellari får alla talkodeltagare kaffe och bullar. Alla är välkomna att delta!

Östersjöäventyr för barn på Högholmen i Helsingfors

Högholmen, Baltic Sea Action Group, Håll Skärgården Ren rf, Finlands miljöcentral och Forststyrelsen ordnar ett Östersjöäventyr för barn på Högholmen den 31 augusti kl. 10–14. Vid de olika äventyrsstationerna på ön får man bland annat lära sig om Östersjöns fiskar och fåglar och om hur nedskräpningen påverkar Östersjön. Tiden att anmäla sig till evenemanget har gått ut.

Skräpet bort ur Östersjön och snygga till beachen i Helsingfors

Vi deltar i Östersjöevenemanget som ordnas vid Packhuskajen i närheten av Salutorget i Helsingfors den 31 augusti kl. 12–19. Kom och se hur länge det tar för olika skräp att brytas ner när de hamnat i havet. Du får också bra instruktioner om hur du kan ordna ett Snygg Beach-strandstädningstalko och kan köpa med dig Sälle-produkter!

Runt om i Finland: Spana efter fiskdekaler på stan!

Kampanjen Magknip av plast påminner oss om att skräp och cigarettfimpar som slängs i gatubrunnar kan ta sig direkt ut i vattendragen. Under kampanjtiden 21.8.–3.9. dyker det upp fiskdekaler på gatubrunnarna i mer än tio städer. Syftet är att öka medvetenheten om källorna till skräpet och att minska nedskräpningen. Om du får syn på en fiskdekal på en gatubrunn så ta en bild på den och dela fotot på Instagram och Facebook.  Kom ihåg att tagga oss på @pidasaaristosiistina och att använda hashtaggarna #pidäsaaristosiistinä #hallskargardenren #mahanpurujamuovista #magknipavplast

Runt om i Finland: Ordna Snygg Beach-strandstädningstalkon

Vill du hjälpa Östersjön på ett konkret sätt? Du kan ordna ditt eget städtalko på vilken strand som helst uttryckligen för att fira Östersjödagen – eller också när som helst när det passar dig och dina vänner eller din arbetsgemenskap! Skolklasser i både låg- och högstadiet kan gå med i vårt avgiftsfria Snygg Beach-fadderskoleprogram. Den viktigaste informationen och anvisningarna hittar du på www.siistibiitsi.fi(du flyttas till en annan tjänst).