Hoppa till innehållet

Tips för båtspekulanter

Funderar du på att köpa båt? Vintern är en bra tid för att drömma, men också för att sätta sig in i vilka alternativ som finns, göra bakgrundsarbete och anskaffningar. Innan man bestämmer sig är det bra att som båtköpare fundera över åtminstone följande aspekter, som HSR rf:s samarbetspartner Båtbranschens Centralförbund Finnboat rf har sammanställt för oss.

Illustration: Arto Vesterinen

1. Gör noggranna undersökningar

Bekanta dig med broschyrer, intervjua båtägare och experter och titta på båtar både på land och i vattnet. Provsegla och provkör. Om du bestämmer dig för en begagnad båt, be en yrkesperson göra en konditionsbesiktning av båten. På så sätt får du ett expertutlåtande om båtens skick och sjöduglighet.

2. Kom ihåg användningsändamålet

Fundera på förhand över vad du huvudsakligen har tänkt använda båten för. Planerar du göra korta förflyttningar, dagsutflykter eller längre turer som kräver övernattning? Och rör du dig mest i skärgården, nära kusten, på öppet hav, på insjöarna eller i mer skyddade vatten? Räcker det med en liten båt, såsom en hjälpjolle, en roddbåt eller en båt för fiske? Om du fascineras av tanken på segling så kan du jämföra olika lättbåtar, dagseglare, segelbåtar där man kan övernatta och motorseglare. Den som planerar att köpa en motorbåt bör sätta sig i skillnaderna mellan öppna båtar, vindrutebåtar och HT-båtar samt skillnaderna mellan planande båtar och deplacementbåtar. Det finns också en mängd olika motorer; utombords-, inombords-, inu-motor, bensin eller diesel. Kom också ihåg att beakta övriga familjemedlemmars behov och önskemål om det handlar om familjens gemensamma intresse. Behöver du också ha plats för gäster?

3. Planera utrustningsanskaffningar

Glöm inte tilläggsutrustningen. De kan ge upphov till stora extrakostnader. En ny båt är dyrare om man ser till inköpspriset, medan en äldre båt har större behov av att byta ut och förnya delar.

4. Räkna ut drifts- och underhållskostnaderna

I samband med att man fattar ett köpbeslut lönar det sig att räkna på alla drifts- och underhållskostnader. Glöm till exempel inte bort kostnaderna för transport och vinterförvaring av båten.

5. Slå till vid rätt tidpunkt

En liten båt kan man köpa i affären precis innan båtsäsongen startar. Om man skaffar en större båt är hösten ofta den förmånligaste tiden att göra det, eftersom båtbyggerierna då har mer tid att beakta dina specialönskemål jämfört med den hektiska våren.

6. Beakta båtens bytesvärde

Många vill i något skede byta sin båt mot en annan. Det lönar sig alltså att vara förutseende och komma ihåg att en modell som det inte sålts många av hos oss, och som inte uttryckligen tillverkats med tanke på finländska förhållanden, eller en särskilt billig båt kan ha ett tvivelaktigt bytesvärde. En båt som tillverkats i en lång serie är i allmänhet ett säkert köp.

7. Slutför affären

Gör alltid ett skriftligt avtal över affären. Försäkra dig om vilken utrustningsnivå som gäller för den båt du köpt. Red ur garantifrågorna och kräv en garanti för leveransen. Försäkring behövs omedelbart.