Hoppa till innehållet

Jubileumsårets klädkod: rena stränder

I år har Snygg Beach-talkon ordnats inom ett geografiskt sett mer vidsträckt område än någonsin tidigare. Flitiga talkodeltagare har rapporterat in städade stränder från Åland ända upp till Enontekis i Lapska armen. Hittade man andra typer av skräp på Lapplands stillsamma stränder än i Ålands skärgård? Och längs vilken stor europeisk flod hölls det talko i år?

På Snygg Beach-talkot i S:t Michel fick eleverna välja ut sina mest speciella skräp till en skräputställning. Bild: Terhi Takkinen

Snygg Beach-programmet är säkert ett bekant namn för de flesta av Håll Skärgården Ren rf:s medlemmar, men det finns ännu många orter i Finland där det inte har ordnats några talkon. Snygg Beach, som nu firar sin tioåriga existens, har i sommar inspirerat allmänheten till att ordna städtalkon på helt nya stränder och hela vägen upp till Lappland. Den hittills nordligaste stranden som har städats ligger i Enontekis, som är en av Finlands mest glesbebyggda kommuner.

– Den natursandstrand som städades i Enontekis är inget populärt ställe där människor brukar tillbringa sin fritid. Det här återspeglades i det skräp som hittades på stranden: det skräp som det vanligen hittas mest av på Finlands stränder, dvs. cigarettfimpar, fanns det relativt lite av här. Däremot hittade man på bara en knapp timme en väldig mängd plastflis på stranden. Plastpåsar som under vintern har lämnats på den isiga sjön kan hittas i sjön och på stränderna efter att isen gått, berättar Julia Jännäri, programchef för Snygg Beach.

Jubileumsåret innebär ett omfattande samarbete också i Insjöfinland. HSR rf ordnade som en del av projektet WaterPlus Snygg Beach-städtalkon i S:t Michel och dess kranskommuner. Inom WaterPlus samarbetar Finlands miljöcentral och Sydöstra Finlands yrkeshögskola (Xamk) med att utveckla nya metoder för att rena vattnen.

– Exempelvis i S:t Michel samlade talkodeltagarna in en massa skräp inom ett litet område. Däribland fanns olika typer av plastskräp, cigarettfimpar, byggavfall och till och med en dammsugare som dumpats vid vägrenen. Totalt sett var det mesta skräpet som rapporterades in olika typer av plastskräp: mer än 2 500 stycken sådana samlades in. Dessutom samlade man in nästan 2 000 cigarettfimpar, berättar Jännäri.

HSR rf inledde i början av året sin verksamhet på Åland och ett mål var då att sporra ålänningarna till att delta i programmet Snygg Beach och att förankra programmets fadderskoleverksamhet i lokala skolor och hobbygrupper. Före slutet av sommaren hade det redan ordnats strand-städningstalkon på 11 olika platser, både på huvudön och längre ut i skärgården.

– Ålänningarna har varit duktiga på att engagera sig i verksamheten. Vi har redan sex fadderskolor på olika orter, i allt från Geta till Mariehamn och ända långt borta på Kökar. Det skräp som har rapporterats in i samband med strandstädningstalkona har till största delen bestått av cigarettfimpar, snus och plast, berättar distriktskoordinator Kimberly Terry.

Jubileumsårets energiska frontfigur Katja Ståhl kavlade upp ärmarna och uppmanade folk att gå med i Finlands största talkogäng. Bild: Å Communications

Vanföreställningar om den finländska naturen

Jubileumsårskampanjens ansikte utåt var den djurvänliga redaktören och tv-personligheten Katja Ståhl, som trivs ute i naturen tillsammans med sin hund. Ståhl utmanade folk att ansluta sig till Finlands största talkogäng.

Det har varit ett privilegium att få vara galjonsfigur för Snygg Beach. Det här ligger mig särskilt nära om hjärtat eftersom jag rör mig mycket på stränderna med min hund. Jag hoppas alltid att hundbajspåsen inte skulle bli full med allt skräp som jag plockar på mina rundor. Så går det ofta, men åtminstone deltog jag ju i ett talko. Att samla ihop skräp och glas är ett litet besvär jämfört med att se ett djur lida av skräp eller glas som lämnats att ligga och skräpa. Snygg Beach gynnar oss alla! säger Ståhl.

HSR rf:s huvudsamarbetspartner Taffel Herrgårds potatischips lyckades få ett gäng influencers i sociala medier engagerade i sitt skärgårdsäventyr. De ordnade alla ett Snygg Beach-talko på sitt eget sätt och spred det viktiga budskapet om nedskräpningen av våra vatten och stränder och om ett ansvarsfullt friluftsliv. En av de fem var Jenni Rotonen, känd för sin blogg Pupulandia.

– Jag måste erkänna att också jag har haft vanföreställningar om den finska naturens renhet. Skräptalkot fick mig att öppna ögonen för vilka chockerande mängder skräp som lämnas i naturen. För egen del är den dominerande känslan nog en slags allmän besvikelse på oss finländare. Vi talar med stolthet om våra skogar och vår relation till naturen, men i praktiken ser man ofta en brist på respekt – det här gäller tyvärr också på Östersjöns stränder, berättar Rotonen.

Rotonen berättade i sin Instagram story om samarbetet mellan Herrgårdschips och Snygg Beach och lyckades samla 1800 skräp i sitt eget städtalko.

”Jag måste erkänna att också jag har haft vanföreställningar om den finska naturens renhet.”

Bild: Jenni Rotonen / Pupulandia

Också för HSR rf:s andra företagssponsorer är delta- gandet i Snygg Beach-talkon en viktig del av företagens hållbarhetsverksamhet vid sidan av donationerna och samtidigt också en må bra-dag för personalen. Under som-maren introducerade Kappahl städtalkon som en del av de butikanställdas verksamhet. Städtalkona för personalen vid festivalerna Kesärauha och Ruisrock och på Nivea och DB Schenker är redan ett välbekant vårtecken.

– Vårt team har vänt på precis varenda sten. I talkona deltog nästan hundra av våra anställda runt om i Finland och till och med längs stranden av Rhenfloden i Tyskland. Resultatet var en imponerande mängd skräp. I sopsäckarna hamnade också de mest fantasifulla föremål, allt från mattor till sidofönstret till en mopedbil. Men viktigare än de intressanta föremålen i sig är dock att även dessa skräp, som inte hör hemma i naturen, nu är bortstädade därifrån, säger Petteri Nurmi, verkställande direktör för DB Schenker i Norden.

Skol- och hobbygrupper kan anmäla sig till det kostnadsfria Snygg Beach-fadderskoleprogrammet. Bild: Veera Säilä

I Snygg Beach-programmet är det medborgare som forskar – ännu hinner du vara med!

Snygg Beach-programmets jubileumsår har hittills varit oerhört verkningsfullt. Vartefter talkona har vunnit terräng i nya områden har Finlands mö bit för bit iklätts rena stränder, och städningar har ordnats inom ett geografiskt sett mer vidsträckt område än någonsin tidigare. Det att sommaren är förbi innebär ändå inte att vi ger upp. Det går utmärkt att ordna städtalkon också under hösten och vintern. Om man plockar upp skräpet innan snön faller förhindrar man att det hamnar i vattendragen tillsammans med smältvattnet. Så rapportera in skräp du också och lämna ditt spår på Snygg Beach-kartan! På så sätt är du med om att producera värdefull och unik medborgarforskning.

Att rapportera in antalet skräp, och hurudant skräp det rör sig om, har alltid varit en central del av Snygg Beach-programmet. Talkodeltagarna spelar en central roll i rapporteringen vid sidan av HSR rf:s officiella strandskräpuppföljningar. Med hjälp av uppgifterna kan man konkret följa upp miljöns tillstånd och hur det utvecklas. Att skräpet bokförs styckevis följer dess-utom internationella metoder för uppföljning av ned-skräpning och resultaten kan på så sätt lätt jämföras med annan skräprapportering.

– Vi har också fått Snygg Beach-programmet inkluderat i det EU-finansierade projektet PlastLIFE, som syftar till en hållbar cirkulär ekonomi för plast i Finland år 2035. Vi bidrar till projektet med vår sakkunskap i frågor som gäller nedskräpningen av vattnen, sammanfattar Jännäri.

Ännu hinner du med i Finlands största talkogäng!

Så här lätt är det att vara med i Snygg Beach:

  1. Märk ut den strand du tänker städa på kartan på Snygg Beachs webbplats: snyggbeach.fi.
  2. Tillbringa en rolig dag på stranden i städtalkots tecken.
  3. Rapportera in upphittat skräp till HSR rf med den kostnadsfria Snygg Beach-mobilappen.
  4. Se till att skräpet tas om hand för
    vidare behandling.

Skribenterna

Kommunikationschef

Veera Säilä

040 455 2798 veera.saila@pssry.fi

Kommunikationsexpert

Kiia Palo

040 189 8655 kiia.palo@pssry.fi

Kampanjen Magknip av plast | Miljöprojekt