Hoppa till innehållet

En vanlig onsdag på servicefartyget i Skärgårdshavet

Välkommen ombord på servicefartyget M/S Roope! Skärgårdshavets kommunikationsexpert Eeva Räihä fick på nära håll följa en bråd onsdag med M/S Roopes befälhavare Kari Lahtinen och däcksperson Linda Johansson.

Lyftkranen tömmer innehållet i Molok-säckarna i den vidöppna skräppressen på M/S Roopes däck.

Kl 08.20 Aspö

Skärgårdshavets servicefartyg M/S Roope kastar loss från bryggan på Aspö. Dagens första etapp är Jurmo. Väderleksrapporten lovar tilltagande vind, och fartygets befälhavare Kari Lahtinen konstaterar att det var i sista stund som vi kom oss iväg. Inte för att inte fartyget i sig skulle klara sig fint också i en hårdare sjögång, utan för att skräpet kan börja flyga omkring med vinden när man tömmer avfallskärl i hård blåst.

Vår infödda Aspöbo och däcksperson Linda Johansson är efter en natt hemma igen redo för veckans tredje dagsrunda. Karis skeppshund Igor verkar nöjd när Linda dyker upp.

På väg mot Jurmo. Skeppshunden Igor orkar inte intressera sig för dagens rutt såhär tidigt på morgonen.

Kl 09.40 Jurmo

I Jurmo hamn möts vi av en lång rad av Molok-djupinsamlingsbehållare. Innehållet i dessa lyfts upp med hjälp av kranen, som styrs av Linda, och försvinner ner i den vidöppna avfallspressen som väntar på Roopes däck. Där finns redan en enorm mängd blandavfall efter måndagens och tisdagens tömningar, men mer tycks få plats.

Kari startar traktorn som har stått parkerad och väntat på Roopes däck. Han styr i riktning mot raden av utedass med en slambehållare kopplad efter traktorn. Från torrtoaletterna samlar vi upp sippervätska.

– Vi tar med oss både skräp och skit, konstaterar Kari lakoniskt.

Arbetet löper smidigt med ett fartyg som uttryckligen är planerat för miljövårdsarbete, berömmer M/S Roopes befälhavare Kari Lahtinen.

Kl 12.20 Björkö naturhamn

Jag förundrar mig över varför vi kör rakt in i ett alsnår på stranden, här finns väl inget? Men, man har ju haft fel förut. Roopes bogramp öppnas på en jämn strandklippa och Linda och Kari tömmer raskt sopkärlen vid sopstationen som gömmer sig bland strandalarna.

Vid Björkö suger vi också med oss innehållet i veckans tredje septikstation. Vi får särskilt mycket beröm av båtfararna för de här septikstationerna av bryggmodell.

Båtfararna är mycket nöjda med septikstationer av bryggmodell.

Kl 13.40 Trunsö

På Trunsö finns HSR rf:s uthyrningsstuga och på stranden finns det utöver en sopstation även en bastu och en diskplats. Vi träffar övärdinnan Paula Mäki, och småpratar lite snabbt med henne vid sidan om arbetet.

En solig paus på Trunsö med övärdinnan Paula Mäki.

Kl 14.40 Bodö

På Bodö har vi två molokar, fem stora gröna sopkärl på hjul samt ett insamlingskärl för metall som väntar på tömning. På stranden träffar Kari samma lilla pojke som han blev bekant med på Brunskär dagen innan. Återseendets glädje ligger i luften och känslan är ömsesidig.

Det är uppenbart att det att Roope kommer till hamnarna är en uppskattad Tilldragelse med stort T. Linda och Kari får ofta hjälp av människor som råkar vara på plats och tömningen av Molok-säckar med lyftkran duger som dagens största programpunkt för både små och större. Den mest populära besättningsmedlemmen Igor förtjänar också ett omnämnande. Han hittar villiga krafsare i varje hamn.

Molokarna i Nötö hamn väntar på tömning.

Kl 16.00 Nötö

I Nötö hamn tronar en rejäl rad molokar. Innehållet från fyra säckar hamnar i pressen. Blir den aldrig full?

– Folk sorterar mer än förr. Glas och metall hittar ner i rätt behållare. Men det finns utrymme för förbättringar. Var och en har själv ansvar för att forsla sådant avfall som inte hör hemma i blandavfallet, som till exempel elektronikskrot, till fastlandet med egen båt, påminner Kari.

– Tänk igenom hur mycket mat du packar med dig när du åker hemifrån. Linda tipsar båtfararna om att det finns små butiker i skärgården där man kan köpa mat och komplettera med det som behövs. Matsvinnet syns vid sopstationerna.

Kl 17.30 Nagu Berghamn

Vid bryggan i Berghamn möts vi i dag av en festlig syn. Bryggan pryds av en stolt skönhet, skonaren Svanhild. Besättningen är mycket intresserad av vår verksamhet och välkomnar glatt möjligheten att få lämna sitt eget skräp till Roope.

Skonarskönheten Svanhild och M/S Roope mötte vid bryggan in Berghamn.

Kl 18.35 Hummelholm

På Hummelholm stannar vi bara till mycket snabbt och tömmer tre 600 liters avfallskärl.

Kl 19.20 Brännskär

Vi lyckas inte ta i land på Brännskär, eftersom det plötsligt är trängsel vid bryggan.

– Det här är inget vi tappar koncepterna för, konstaterar Kari. Vi kommer på nytt imorgon när vi ändå kör förbi.

Kl 20.25 Käldinge

Vi kommer fram till M/S Roopes hemmahamn i Käldinge. Avfallskärlen, pressen och septiktankarna måste tömmas före rundan som körs i slutet av veckan. På tre dagar har vi samlat in cirka 7 000 kg blandavfall och utöver det dessutom cirka 24 m³ septikavfall. När veckan är slut har Roope samlat in 10 000 kg blandavfall och 48 m³ septikavfall från skärgården.

– Man behöver inte fundera över att arbetet inte skulle vara meningsfullt och viktigt. De tysta kvällarna som man får tillbringa i lugn och ro här på båten. Trevliga människor i hamnarna. Och visst har jag ett flott kontor med panoramautsikt, räknar Kari upp när jag vid dagens slut frågar honom om vad som är de bästa sidorna med arbetet.

När veckan är slut har Roope samlat in 10 000 kg blandavfall och 48 m³ septikavfall från skärgården.