Hoppa till innehållet

Aura å är Åbos hjärta och en direkt rutt till Östersjöns välmående

Åar har definierat och möjliggjort människornas liv i tusentals år. Åbodagen den 17 september är ett bra tillfälle att stanna upp och reflektera över Aura ås betydelse och mående i dagsläget och samtidigt göra en god gärning för ett renare Östersjön. Det här gör du genom att delta i Posankka Race och Snygg Beach-strandstädningstalkot. Den nyblivna Åbobon, författaren och influencern Mona Bling berättar om sin kärlek till staden.

Konferencieren för evenemanget är influencern och författaren Mona Bling. Bild: Ninni West

Aura å har levt i symbios med människan i hela 6 000 år, och Åbo började ta form vid åns nedre lopp på 1200-talet. Det är historiskt känt att åar har använts som en transportled för både människor, varor och avfall. Beklagligt nog har en stor del av skräpet i haven fortsättningsvis sitt ursprung i städerna. Skräpet har många rutter och åarna är en av dem. Nästan överallt i Finland är det t.ex. så att skräp som hamnar i regnvattenbrunnar transporteras rakt ut i närmaste vattendrag – i Åbo betyder det här Aura å – och därifrån direkt ut i Östersjön. 

Vi utmanar alla Åbobor att adoptera minst en badposanka för att vi ska få ett renare hemmahav!

Posankka Race är miljöorganisationen Håll Skärgården Ren rf:s (HSR rf) och Åbos officiella stadsdjur Posankans gemensamma hyllning till Aura å och vårt hemmahav Östersjön. Med detta evenemang vill HSR rf göra stadsborna uppmärksamma på nedskräpningen av vattnen och samla in medel för att bekämpa nedskräpningen av Östersjön.

Man kan delta genom att gå till adressen posankkarace.fi(du flyttas till en annan tjänst) och för 10 euro adoptera en numrerad badposanka eller rentav en hel flock. På Åbodagen är alla välkomna att se och heja på de numrerade badposankornas idrottsprestation som går av stapeln vid Biblioteksbron kl. 14. I år riktas donationerna till Håll Skärgården Ren rf:s Snygg Beach-program, som bland annat har som mål att städa upp åstränder, insjöstränder och Östersjöns stränder.

Posankka Race möjliggörs av Håll Skärgården Ren rf, Bokem, Åbo Stadscentrumförening – Turku Center, DB Schenker, Åbo stad, Egentliga Finlands räddningsverk, och konferencieren för evenemanget, influencern och författaren Mona Bling.

Kärleken till Åbo fick sin upprinnelse i Aura å

Aura å lockar fortsättningsvis till sig nya människor och en färsk Åbobo är författaren och influencern Mona Bling. Bling har i flera år drömt om att flytta till Åbo och våren 2023 blev drömmen verklighet. För henne är en stor del av lockelsen med Åbo stadens arkitektur och den fantastiska Aura å.

– När jag för några år sedan var på besök här insåg jag vilken vacker stad Åbo är. Ett tag sällskapade jag med en man från Åbo och fast den kärleken inte höll i sig så gjorde kärleken till staden det och den lågan brinner ännu. Jag funderade på att flytta i några år, men nu i våras kände jag att det var rätt tid att komma hit. Och jag har inte ångrat mig en sekund. Jag bodde nästan 15 år i Helsingfors, så det började ärligt talat bli lite tråkigt. Jag tycker också om det faktum att trots att Åbo är en stor stad så kan man snabbt ta sig överallt till fots eller med cykel. Jag kommer säkert aldrig att tröttna på att romantisera Aura å! Alltid när jag går längs åstranden känns det som om jag skulle bo i nån mellaneuropeisk stad. Åbo är faktiskt Finlands Paris!, berättar Bling.

Nu väntar Bling på sitt livs första Åbodag, när hon också får möjlighet att vara konferencier för Posankka Race. Naturskydd har varit viktigt för Bling ända sedan tonårstiden.

– Vi har bara en natur och ett jordklot och vi får inte förstöra det. Trots att jag i själ och hjärta är en stadsflicka, så vill jag absolut att naturen ska vara ren och välmående när jag ger mig ut i den. Jag vill att djuren ska ha en ren och bra plats att leva på i naturen. I Finland finns också en alldeles unik skärgård och att hålla den ren är något som angår oss alla – också oss som bor i städerna. Det är roligt att inleda samarbete med Håll Skärgården Ren rf och jag ser med glädje fram emot att leda Posankka Race.

Låt oss tillsammans städa Aura ås stränder!

Förutom att man kan hjälpa Östersjön genom att adoptera en Posanka, kan man också göra något konkret för naturen genom att delta i strandstädningstalkon. Under Åbodagen ordnar HSR rf ett Snygg Beach-städtalko i samband med Sydvästra Finlands Avfallsservices dykjippo kl. 12–14. HSR rf delar ut skräpplockartänger och soppåsar till de frivilliga som dyker upp vid Biblioteksbron.

– Genom jippot deltar vi i den världsomfattande städdagen World Cleanup Day. Samtidigt som du städar åstranden kan du också följa dykjippot. Låt oss tillsammans göra något bra för Åbo stad! Det lönar sig att ta med egna handskar, tipsar Snygg Beachs programchef Julia Jännäri.

Närmare uppgifter:

Anne Ala-Pöllänen
Medelanskaffningschef
Håll Skärgården Ren rf
040 189 6406
anne.ala-pollanen@pssry.fi

Julia Jännäri
Programchef för Snygg Beach
040 455 7251
julia.jannari@pssry.fi

Mona Bling
Konferencieren / influencern / författaren
050 401 1910
monablingcom@gmail.com