Hoppa till innehållet

Ansvarsfullt till sjöss – Små gärningar, stor inverkan

Hej sjöfarare! Vi utmanar dig/ditt sällskap/din förening till fem gärningar till sjöss för att förbättra säkerheten och miljön.

 1. Klä på dig flytvästen 

  Undersökningar visar att upp till 80 procent av de som drunknat i sjötrafiken hade kunnat överleva om de hade burit en fungerande flytväst vid olyckstillfället. Se till att alla ombord har en fungerade flytväst i rätt storlek. Kom också ihåg att kontrollera uppblåsbara flytvästar regelbundet. Endast en servad och påklädd flytväst räddar. 
 2. För skräp till återvinning

  Förorening av vattendrag har en negativ påverkan på både människor, djur och marina ekosystem. Största delen av detta skräp består av plast som bryts ner till mikroplaster och orsakar kemiska utsläpp. Visste du att en cigarettfimp kan ta upp till 15 år att brytas ner, en aluminiumburk 200 år och en plastflaska hela 450 år? Se därför till att hantera skräp noggrant så att det inte hamnar i vattnet. 
 3. Var utrustad och förberedd

  Under förra året hade Sjöräddningssällskapet 1711 räddningsuppdrag, varav 986 berodde på tekniska fel i båten eller bränslebrist. En förnuftig båtförare inspekterar sin båt årligen, kontrollerar förhållandena och båtens utrustning innan avfärd, känner till både sina egna och båtens gränser och tar hänsyn till andra som rör sig på vattnet. 
 4. Säkerställ din kondition 

  Visste du att över hälften av dem som mist sitt liv i olyckor till sjöss har varit berusade? Se till att vara nykter då du färdas till sjöss. God funktionsförmåga, simkunnighet och båtkunskaper ger friheten att njuta av en säker färd. Sök vidutbildning via din förening, och vid behov öva på dina färdigheter innan du deltar i sjötrafiken. 
 5. Pissa inte i vattnet 

  Övergödning är en av de största utmaningarna för Östersjön, vilket orsakas av ökade nivåer av näringsämnen, speciellt kväve och fosfor. En människas urinutsläpp i vattnet kan ge näring till 2,5 kg av algtillväxt. Under en vecka på sjön kan avfall från en person generera upp till 17,5 kg alger!

Du kan delta enligt följande steg: 

Tack för att du är med och främjar miljövänligare och tryggare båtliv! 

Med soliga sommarhälsningar, 

Segling och Båtsport i Finland rf 
Håll Skärgården Ren rf 
Finlands Sjöräddningssällskap rf
Finlands Simundervisnings- och Livräddningsförbund rf
Båtbranschens Centralförbund Finnboat rf