Hoppa till innehållet

Fira 10-åriga Snygg Beach genom att städa din egen närstrand!

Håll Skärgården Ren rf:s talkoprogram för strandstädning, Snygg Beach, inledde i år sitt tionde verksamhetsår. I samband med de talkon som ordnats under de här åren har det rapporterats in mer än 730 000 skräp, som plockats upp och nu inte längre förorenar Finlands vatten. I år är tanken att samla ihop Finlands största talkogäng – på både havs- och insjöstränderna.

I Finland är cigarettfimpar, plastskräp såsom mat- och godisomslag samt pappskräp de vanligaste skräptyperna som talkodeltagarna rapporterar in till Håll Skärgården Ren rf:s strandstädningsprogram Snygg Beach. Tack vare Snygg Beach har vi redan fått in skräpdata för tio år.  

”De skräptyper som det hittas mest av är alla relaterade till människornas fritidsaktiviteter och det är tacksamt att man med hjälp av information och miljöfostran kan få mängderna att minska. Ofta tror man till exempel att det är säkert att slänga en cigarettfimp eller ett godispapper i gatubrunnen. Men de flesta avloppsbrunnar har ingen filtrering utan vattnet åker bara rakt ut i närmaste vattendrag med skräp och allt”, berättar Håll Skärgården Ren rf:s programchef Julia Jännäri.

Talkodeltagarna ombeds rapportera in det skräp de samlat in med hjälp av den kostnadsfria Snygg Beach-appen. Rapporteringen ger oss viktig information om nedskräpningsläget på Finlands stränder och på så sätt kan vi förhindra nedskräpningen redan i ett tidigt skede. 

Hur viktigt det än är att städa stränderna och miljön handlar det ändå sist och slutligen bara om en ”omplåstring”, dvs. att minimera skadeverkningarna av det egentliga problemet. När man går till grunden med problemet och tar itu med den yttersta orsaken till det, dvs. hur nedskräpningen uppkommer, kan man anta att problemet med tiden minskar och slutligen försvinner helt”, berättar Jännäri.

Finland hade de mest nedskräpade stränder

Håll Skärgården Ren rf deltog åren 2011–2013 i ett projekt för kartläggning av nedskräpningsläget på stränderna och resultatet på ett brutalt sätt visade att de finländska stränderna var mer nedskräpade än stränderna i de andra centrala Östersjöländerna som deltog, dvs. Sverige, Estland och Lettland. När vi informerade om resultaten från projektet, väcktes det även bland allmänheten en iver att göra vad man kan för Finlands stränder. Därför startade HSR rf år 2014 talkokampanjen Snygg Beach, som senare utvidgades till ett program och blev en etablerad del av HSR rf:s grundläggande verksamhet. 

Det 10:e verksamhetsåret inleds på mässan Vene 23 Båt i Helsingfors 12.2

PSS ry:n ohjelmapäällikkö Julia Jännäri kertoo tulevan juhlavuoden ohjelmasta ja paljastaa vuosikymmenen aikana rannoilta löytyneitä roskia Siisti Biitsin 10-vuotisen historian ajalta Helsingin Vene 23 Båt -messuilla 12.2. klo 16 Purjehdussatamassa. Tervetuloa kuuntelemaan!

HSR rf:s programchef Julia Jännäri berättar om programmet under det kommande jubileumsåret och avslöjar vad för skräp som har hittats på stränderna under Snygg Beachs 10-åriga historia på mässan Vene 23 Båt i Helsingfors 12.2 kl. 16 i Seglingshamnen. Välkommen att lyssna!

Så här lätt är det att vara med i Snygg Beach: 

  1. Märk ut den strand du tänker städa på kartan på Snygg Beachs webbplats: snyggbeach.fi
  2. Tillbringa en rolig dag på stranden i städtalkots tecken.
  3. Rapportera in upphittat skräp till oss med den kostnadsfria Snygg Beach-mobilappen.
  4. Se till att skräpet tas om hand för vidare behandling.