Hoppa till innehållet

Programmet Snygg Beach fick en donation på drygt 30 000 euro från Partioaitta

Håll Skärgården Ren rf fick en donation på 29 806 euro i samband med att Partioaitta delade ut sin Miljöbonus torsdagen den 26 januari. I år används donationsmedlen för att utveckla och sprida det kostnadsfria Snygg Beach-programmet till fadderskolor.

En procent från alla inköp gjorda av medlemmarna i Partioaittas kundklubb Klubb 365 går till en Miljöbonus som varje år doneras till olika ändamål som klubbmedlemmarna valt ut. Totalsumman för år 2022 uppgick till 149 028 euro. Av denna totalsumman fick Håll Skärgården Ren rf en donation på 29 806 euro. Miljöbonusen delades upp i fem lika stora delar, resten av Miljöbonusen doneras till Stiftelsen för Naturarvet, Mielenterveyden keskusliitto, Finlands Naturskyddsförbund och Kehitysvammaisten Tukiliittos Malike-program.

– Vi vill tacka alla medlemmar i Klubb 365! De har tidigare upplevt att stödandet Snygg Beach-verksamheten är värd att stöda och detta stöd har också fungerat som en startpunkt för fadderskolprogrammet. Med det stöd vi får, vill vi förbättra omfattningen och effekten av fadderskolprogrammet, berättar Snygg Beach-programchef Julia Jännäri.

Donationen går till fadderskolprogrammet

Håll Skärgården Ren rf:s Snygg Beach-program firar i år sitt tionde verksamhetsår. Syftet med programmet är att med allmänhetens krafter städa upp stränderna, göra allmänheten mera uppmärksam om på nedskräpningen av stränderna, samla in information om nedskräpningsläget och göra det möjligt att kombinera konkret miljöarbete med en rolig friluftsdag. Partioaittas donationsmedel används för att utveckla Snygg Beach-programmet för fadderskolor och att göra det mer utbrett.

– Syftet med det kostnadsfria Snygg Beach-fadderskolprogrammet är att ge barn och unga runtom i Finland en möjlighet att värna sin närmiljö och att bygga upp en beteendekultur som följer principerna för hållbar livsstil. Nästan 40 grupper är redan med i programmet. Den nordligaste av dessa ligger i Rovaniemi och den sydligaste i Hangö. Med detta stöd vill vi sprida programmet särskilt till insjöstränderna i Insjöfinland, berättar Jännäri.

Utöver skolklasser kan också andra grupper såsom scoutkårer och naturskolgrupper bli Snygg Beach-faddergrupper. Faddergruppen får tillgång till ett mångsidigt studiematerial med uppgifter som behandlar nedskräpning, ordnar städtalko på en valfri strand två gånger om året och rapporterar skräpen till HSR rf antingen via blanketten eller i Snygg Beach appen.

Närmare information

Julia Jännäri
Snygg Beach-programchef
Håll Skärgården Ren rf
tel. 040 455 7251
julia.jannari@pssry.fi
www.siistibiitsi.fi