Hoppa till innehållet

Pasi Vahtola

M/S Roope-Saimaas skeppare Pasi arbetar flitigt med mångsidiga underhållsåtgärder på organisationens servicefartyg i Saimen. Han har den första hela sommaren på ett Sälle-fartyg bakom sig.

Vad är det viktigaste målet med ditt arbete? 

Mitt viktigaste mål är att hålla sjöarna och skärgården rena, så att de bevaras även för kommande generationer.

Vad är det bästa och mest utmanande med ditt arbete? 

Det bästa är när man träffar båtfararna och märker att ens jobb har betydelse. Det är första sommaren jag jobbar på M/S Roope-Saimaa och de möten jag haft med båtfararna har nästan utan undantag varit positiva. De är tacksamma över det jobb vi gör på vattnen.

En utmaning vi har ute på fältet är att en liten procent av människorna inte bryr sig om möjligheten till återvinning och inte för sitt eget skräp till en soptunna.

Din favoritplats bland finländska vattendrag? 

Helt klart Saimen. Saimen är ett så vackert ställe att man inte kan önska sig en bättre arbetsmiljö!

Berätta något roligt minne från arbetet

I somras förde jag ut ved till en utfärdshamn i området Villmanstrand–Imatra. Där träffade vi på en nöjd båtfarare som behövde morgongymnastik och var villig att bära veden vi kom med till förrådet. Det var fint!

Vad har du för fritidsintressen? 

Jag tycker om att läsa och jag har också ägnat mig åt dykning. Speciellt sommartid tillbringar jag mycket av min fritid tillsammans med familj och vänner.

Hälsningar till dem som rör sig på vattnet: 

Ha koll på vilka regler som gäller på vattenvägarna och kom ihåg hur man bör röra sig till sjöss, på så sätt undviker vi incidenter.

Ditt motto?

Jag har inget egentligt motto, men jag vill påminna om att på sjön har man inte bråttom någonstans.