Hoppa till innehållet

Håll Skärgården Ren rf samlade i början av året en grupp unga med intresse för båtliv och att röra sig till sjöss. Syftet var att ta reda på hur unga ser på föreningens verksamhet och framtid. Gruppen gav sig själv namnet Kuutti-gruppen, och vi håller träffar med gruppen ungefär fem gånger per år. Nedan presenterar medlemmarna i Kuutti-gruppen sig själva och berättar vad Finlands sjöar och hav betyder för dem.

Namn: Liam Aminoff

Ålder: 20

Hemort: Helsingfors

Hur rör du dig till sjöss? Jag föredrar definitivt segelbåt, men använder även mycket motorbåt för arbete och transport. Därtill gillar jag flera vattensporter som vindsurfing, kiteboarding och jollesegling!

Vad betyder Finlands sjöar och hav för dig? Jag har alltid bott vid kusten och spenderat somrarna antingen seglandes omkring Östersjön eller på sommarstugan i skärgården. Havet ligger mig mycket nära hjärtat och jag anser att Finlands kust och insjöar är något av det vackraste landet har att erbjuda.

Varför tycker du det är viktigt att vara med i Kuutti-gruppen: För mig är möjligheten att bidra till föreningen Håll Skärgården Ren högt värderad. Genom att kunna påverka och ge mina insikter i gruppen hoppas jag kunna hjälpa HSR tilltala kommande generationer och uppmuntra många nya att komma med och understöda föreningen för att främja havens och sjöarnas välmående.

Namn: Riku Kokkonen

Ålder: 21

Hemort: Jyväskylä

Hur rör du dig till sjöss? För egen del brukar jag mest fiska med min pappa och min bror och vi rör oss med motorbåt på Päijänne. Jag tycker också om att ro i insjölandskapen, och har konstaterat att det är ett ypperligt sätt att koppla av och njuta av naturen. Jag hoppas också att jag i framtiden så mycket som möjligt kan ägna mig åt fältarbete vid vattnen.

Mitt favoritställe till sjöss: Vattnen i mellersta Finland har alltid varit välbekanta och legat mig nära om hjärtat, men insjölandskapet vid södra Konnevesi är min absoluta favorit.

Vad betyder Finlands sjöar och hav för dig? För mig är Finlands vatten viktiga därför att de alltid varit ställen som gör mig lugn och där jag kan njuta av naturen och de upplevelser den ger. Jag har fått många fina minnen från vattenupplevelser, och som en som studerar akvatiska vetenskaper vill jag också bevara Finlands vatten så naturliga som möjligt, så att också andra ska få möjlighet att njuta av dem. Jag upplever också att Finlands vatten är en viktig del av den finländska identiteten och det finländska nationallandskapet, och att röra sig till sjöss är därför på sätt och vis ett sätt att vara stolt över vårt land och dess natur.

Varför tycker du det är viktigt att vara med i Kuutti-gruppen? Jag upplever att jag tillsammans med en organisation som är välkänd bland finländarna kan påverka folks inställning och beteende gentemot naturen. Jag anser att det också är viktigt att väcka de yngres intresse för organisationer som HSR rf, deras verksamhet och syfte, någonting som vi i Kuutti-gruppen kan påverka. Jag vill vara del av en konkret förändring mot en bättre framtid och jag upplever att tillsammans med Kuutti-gruppen och HSR rf har jag möjlighet till detta.

Miljötips: Det är förvånansvärt lätt och billigt att välja inhemska och vegetariska produkter. Därför gör jag också själv det, och jag rekommenderar att man använder dem i sin vardagsmatlagning.

Namn: Lotta Fager

Ålder: 21

Hemort: åbobo i Tammerfors

Hur rör du dig till sjöss? För det mesta seglar jag i Åbo skärgård med min egen H-båt. Min seglingsgnista tändes dock via sjöscoutingen, något som jag inte heller glömt.

Ditt favoritställe till sjöss: Den yttre skärgården har en särskild plats i mitt hjärta. Till exempel Utö och Björkö finns absolut med på min lista över favoritställen!

Vad betyder Finlands sjöar och hav för dig? Skärgården är vacker oavsett dag, tidpunkt eller årstid. Medan man beundrar landskapen är det lätt att koppla av och låta stressen försvinna.

Varför tycker du det är viktigt att vara med i Kuutti-gruppen? Håll Skärgården Ren rf arbetar för renare vatten. Jag vill vara med och påverka för att en hobby som är viktig för mig ska vara möjlig för alla, i rena vatten och också i framtiden.

Ditt miljötips: Butikens frukt- och grönsakspåsar kan återanvändas som bioavfallspåsar.

Namn: Aurora Okkonen

Ålder: 22

Hemort: Uleåborg

Hur rör du dig till sjöss? Jag seglar eller så paddlar/suppar jag.

Mitt favoritställe till sjöss: Vattnen kring Uleåborg är som ett andra hem för mig och jag tillbringar största delen av sommaren där. Vattnen i södra Finland är också fantastiska och skärgårdarna fina.

Vad betyder Finlands sjöar och hav för dig? De är ställen där jag delvis vuxit upp, så de är också en viktig del av min identitet. Där kan man koppla av men samtidigt också utmana sig själv. 

Varför tycker du det är viktigt att vara med i Kuutti-gruppen? Jag vill sprida medvetenheten om hur viktigt det är att hålla vattnen rena också i norra Finland och förstås bland unga.

Ditt miljötips: Använd tygkassar i stället för plastkassar.

Namn: Lilli Tukiainen

Ålder: 21

Hemort: Helsingfors/Esbo

Hur rör du dig till sjöss? Främst brukar jag segla och de senaste åren har jag också ägnat mig mycket åt att undervisa nya seglare.

Ditt favoritställe till sjöss: Skärgårdshavet, Saimen och Sommaröarna.

Vad betyder Finlands sjöar och hav för dig? Välmående, frid och framför allt sommar.

Varför tycker du det är viktigt att vara med i Kuutti-gruppen: Jag upplever att det här ger mig en möjlighet att återgälda allt det som vattnen har gett mig.

Ditt miljötips: Använd bionedbrytbara medel både när du diskar och tvättar håret!

Namn: Hedda Stolpe

Ålder: 23 år

Hemort: Vasa

Hur rör du dig till havs? Jag rör mig på vattnet mestadels med olika typer av segelbåtar.

Mitt favoritställe till sjöss: Det finns väldigt många fina ställen i Finska skärgården, men Strömmingsbådan i Norra Kvarken hör nog till ett av de mysigaste ställena!

Vad betyder Finlands sjöar och hav för dig? De finska vattnen har alltid varit en stor del av mitt liv och gett en perfekt arena att utöva min hobby på.

Varför tycker du det är viktigt att vara med i Kuutti-gruppen? För mig är det viktigt att vara med i Kuutti-gruppen, för att jag vill vara med och påverka för någonting som jag bryr mig om. Havet spelar en stor roll i mitt liv och jag önskar att Östersjön är välmående i framtiden.

Ditt miljötips: Mitt miljötips är väldigt simpelt, sortera skräpet dit det hör och kom ihåg att det som inte har tagits från naturen inte heller ska lämnas i naturen. Gäller både på vattnet och på land.

Om du blev intresserad av gruppen och vill komma med kan du kontakta HSR rf:s fadderskolekoordinator Pinja Harjunpää: pinja.harjunpaa@pssry.fi