Hoppa till innehållet

Håll Skärgården Ren rf:s eldrivna skräpuppsamlingsbåt Roska-Roope, besöker olika ställen i Finland även i sommar och samlar in skräp som driver runt på vattenytan. Roska-Roope kan bongas i Åbo tex i Aura å samt på stranden vid Runsala folkpark under Ruisrock festivalen.

Besättningsmännen på Roska-Roope är HSR rf:s sommarjobbare Vilho Järvi och Eeli Heinä.

Förutom skräpuppsamlingen vill man med båten också synliggöra problemet med nedskräpningen av vattendragen och väcka diskussion. Uppskattningsvis 70 % av skräpet sjunker till bottnen, 15 % driver i land och 15 % blir kvar flytande i vattenpelaren och på ytan. Därför är det viktigt att samla upp skräpet innan det sjunker. 

I somras var det vanligaste skräpet plastpåsar, godispapper, snusdosor, munskydd, flaskor och burkar. HSR rf vill påminna om att inget skräp hör hemma i vattnet och att alla kan göra skillnad genom sitt beteende.

Roska-Roope är en 5,5 meter lång katamaranliknande farkost som i sig är miljövänlig, eftersom den drivs med elmotorer och får sin ström från solpanelerna på taket. Läs mer om Roska-Roopes egenskaper!