Hoppa till innehållet

Markus Mustelin och John ”Jolle” Blässar gjorde en fantastisk prestation och rodde vid årsskiftet över Atlanten på 41 dagar. Resan startade från La Gomera på Kanarieöarna den 12 december 2021 och duon kom fram till Antigua i Karibien i god form den 21 januari 2022.

De erfarna oceanseglarna har seglat över Atlanten många gånger, men det här var första gången som de korsade havet med hjälp av muskelkraft. Men varför gav de sig ut på en så här krävande resa?

–  Redan när vi planerade det här projektet kändes det på något sätt som att vi har en skyldighet att göra något för vårt eget närhav, Östersjön. För att det i framtiden ska kunna vara en lika fin upplevelse för de unga som det i tiderna var för oss, säger Markus. – Och förstås är det ju så att om vår resa kan inspirera andra i vår ålder att röra på sig… kanske inte ro över Atlanten, men på sitt eget sätt.

– 5 148 km, mer än 41 dygn, nu känns det helt otroligt att vi gjorde det. Jul och nyår tillbringade vi till havs, drar sig Jolle till minnes.

Roddarna hade som mål att samla in 100 000 euro till skyddet av Östersjön och den summan fick man ihop nu för några dagar sedan. Pengarna styrs till arbetet för att skydda Östersjön via John Nurminens stiftelse och Håll Skärgården Ren rf.

Verkställande direktör Annamari Arrakoski-Engardt, John Nurminens Stiftelse:
– Vi är glada över att Two Rowing Finns ville bistå oss med att rädda Östersjön och dess arv för kommande generationer. Med hjälp av donationen kan vi fortsätta våra konkreta och effektiva projekt för att minska övergödningen i Östersjön. 

Verksamhetsledare Aija Kaski, Håll Skärgården Ren rf:
– Markus och Jolles projekt Two Rowing Finns var på alla sätt unikt och exceptionellt framgångsrikt. Vi är mycket tacksamma och stolta över att vi fick vara med på resan. De insamlade medlen använder vi för konkret miljövårdsarbete, såsom underhållet av utedassen och sopstationerna på öarna samt för underhållet av servicefartygsbeståndet. När andra börjar semestern så jobbar vi med glädje, yrkeskunskap och stolthet för att var och en ska kunna njuta av rena vatten och snygg miljö, nu och i framtiden.

Nästan 1 200 olika aktörer, företag och privatpersoner, var med om att donera 100 000 euro till detta unika Östersjöprojekt.