Hoppa till innehållet

Håll Skärgården Ren rf, festivalen Kesärauha och projektet POPCORN ordnar ett öppet Snygg Beach-talko på Vepsarn inkommande lördag den 7 maj, då det är dags för den samnordiska strandstädningsdagen Nordic Coastal Clean-up Day.

Talkot är gratis och man förhandsanmäler sig här. Platserna fylls i anmälningsordning. M/V Marina avgår till ön Vepsarn från åstranden i Åbo (Västra strandgatan 37) kl. 11 och vi kommer tillbaka till Åbo ungefär kl. 16.

På plats på Vesparn instrueras deltagarna i hur man samlar in och rapporterar skräpet och sopsäckar och skräpplockare delas ut. Vi bjuder också på något smått att äta. Talkodeltagarna kan på förhand ladda ner den kostnadsfria Snygg Beach-appen från Google Play eller App Store.

“Det känns fint att efter coronaåren igen få städa med ett större gäng på Nordic Coastal Clean-up Day. Att ordna ett strandstädningstalko i den våriga skärgården är en naturlig fortsättning på vårt samarbete med Åbofestivalen Kesärauha, berättar HR rf:s programchef Julia Jännäri.

Nordic Coastal Clean-up-gemenskapen grundades för sex år sedan tillsammans med miljöorganisationerna i de övriga nordiska länderna. Syftet är att ta sig an problemen med nedskräpningen av de lokala vattendragen och att sprida information om bra sätt att förhindra dem.

Vad då Snygg Beach-program?

Håll Skärgården Ren rf:s strandstädningsprogram Snygg Beach uppmuntrar alla att ordna sina egna städtalkon på valfri strand. Förutom att man plockar skräp kan man också lätt rapportera in det skräp man samlat in med hjälp av Snygg Beach-appen. Rapporteringen ger oss viktig information om nedskräpningsläget på Finlands stränder och på så sätt kan vi förhindra nedskräpningen redan i ett tidigt skede. Det vanligaste skräpet som hittas på finska stränder är plastskräp och cigarettfimpar. Om de hamnar i vattnet sönderdelas de till mikroplaster. Cigarettfimpar innehåller dessutom många skadliga kemikalier.

Om du inte har möjlighet att vara med på lördag kan du när som helst ordna ditt eget Snygg Beach-talko på vilken strand som helst. Läs mer och anmäl ditt eget talko här.

POPCORN – för en renare havsmiljö. Läs mer om projektet POPCORN.

Läs mer om Facebook-evenemanget (på finska).

Närmare uppgifter:

Julia Jännäri
programchef, HSR rf
040 455 7251
julia.jannari@pssry.fi