Hoppa till innehållet

Finländarna Markus Mustelin och John “Jolle” Blässar skrev historia med sin rodd över Atlanten. Samtidigt bedrev de en kampanj för skyddet av Östersjön. Hittills har de fått ihop svindlande 89 624,15 euro i form av donationer till Håll Skärgården Ren rf och John Nurminens Stiftelse.

Credit: Atlantic Campaigns Pennybird TWO ROWING FINNS

Mustelin och Blässar, som gick under namnet Two Rowing Finns, vann den 23 januari 2022 en överlägsen seger i parroddsklassen i världens mest krävande roddtävling Atlantic Challenge. Tävlingen startade den 12 december från Kanarieöarna och de sista årtagen över mållinjen tog de 41 dagar, 11 timmar, 3 minuter och 41 sekunder senare.

Det här var den 21:a gången som männen korsade Atlanten, men det som gjorde den här gången så unik var att de alltid tidigare har seglat. Two Rowing Finns-duon rodde nu en 7 meter lång och cirka 1,3 meter bred båt i tvåtimmarsskift dygnet runt. Mustelin och Blässar mådde bra under hela resan, som rymde både tuffa utmaningar och fina upplevelser.

I år deltog 36 båtar i oceanroddtävlingen Atlantic Challenge och segraren i hela tävlingen var den schweiziska båten Swiss Raw med fyra roddare.

Credit: Atlantic Campaigns Pennybird TWO ROWING FINNS

Årtag för Östersjön

Östersjön ligger varmt om hjärtat för dessa två före detta tävlingsseglare. Med sin rodd ville de uppmärksamma det tillstånd deras hemmahav befinner sig i och uppmana alla att donera pengar till Håll Skärgården Ren rf och John Nurminens Stiftelse.

“Vi har båda vuxit upp i skärgården och vid kusten och sett Östersjöns tillstånd idag och då. Och onekligen är utvecklingsriktningen lite oroande”, säger Blässar.

“Men det är förstås fint att det ändå går att göra något. Vi tror på att vi med vettiga insatser, donationer och god sakkunskap – genom alla dessa åtgärder – kan rädda Östersjön. Och det är väldigt viktigt”, tillägger Mustelin.

Duon ställde upp ett ambitiöst mål: en totalsumma om 100 000 euro. Nu har de fått in hela 89 624,15 euro, varav donatorerna har riktat 36 095,91 euro till HSR rf.

“Ett stort grattis till Two Rowing Finns för denna historiska prestation. Vi är lyckliga över den här samarbetsmöjligheten och över att vi fick vara med och följa det här spännande äventyret på så nära håll! Ett jättestort tack också till alla dem som har stött vårt arbete; varje donation är värdefull för oss. Medlen använder vi för vårt konkreta miljövårdande arbete för Östersjön. Vi vill också rikta ett varmt tack för ett smidigt samarbete till John Nurminens Stiftelse och de företag som gjort den här kampanjen möjlig, säger, HSR rf:s verksamhetsledare Aija Kaski

Insamlingen fortsätter ännu och du kan donera till Håll Skärgården Ren rf med mobilpay till 68287 eller också gå in på vår kampanjsida och bekanta dig med de andra sätten att donera: pidasaaristosiistina.fi/tworowingfinns

Credit: Atlantic Campaigns Pennybird TWO ROWING FINNS