Hoppa till innehållet

Duon John Blässar och Markus Mustelin tävlar under namnet Two Rowing Finns i Atlantic Challenge, världens mest utmanande roddtävling. Tävlingen startar 12.12 från Kanarieöarna och målet är att komma fram till Karibien på 40–50 dagar! Kärleken till Östersjön är det som förenar dessa två erfarna seglare och därför utnyttjar de också rodden för att samla in medel till Håll Skärgården Ren rf och John Nurminens Stiftelse. Målet är att samla in hela 100 000 euro till Östersjön.

Delta i Two Rowing Finns-insamlingen och donera till Håll Skärgården Ren rf med Mobilepay nummer 68287 eller till HSR rf:s konto: FI42 6601 0010 5173 99 (Ålandsbanken). Ange 2RF som referens.

Texten nedan är skriven av Markus Mustelin, gästskribent i Sälle-tidningen hösten 2021.

Gästskribent: Two Rowing Finns –duons Markus Mustelin

Den 12 december 2021 går startskottet för Atlantic Challenge – en roddtävling över Atlanten. Jolle Blässar och jag ska delta i klassen par-rodd och vi kallar oss Two Rowing Finns. I tävlingen deltar sammanlagt 38 team i olika klasser. Vi räknar med att det ska ta oss mellan 40 och 50 dagar att ro den 4 800 km långa sträckan mellan La Gomera på Kanarieöarna och Antigua i Karibien.  

 

Håll Skärgården Ren och Two Rowing Finns 

Visst är detta ett spännande äventyr och visst är vi inspirerade att mäta krafterna i en extrem uthållighetstävling, men det finns flera orsaker att delta. För Jolle och mej kändes det väldigt naturligt att börja samarbeta med Håll Skärgården Ren som i mer än 50 år gjort ett ovärderligt arbete i skärgården och i Insjöfinland. Genom den uppmärksamhet som vårt roddprojekt redan fått och sannolikt kommer att få även framöver vill vi rikta fokus på det arbete som görs för att rädda Östersjön. Vår målsättning är att genom kampanjarbete generera donationer på sammanlagt 100 000 € för detta ändamål. Hälften av summan donerar vi till Håll Skärgården Ren rf och hälften till vår andra samarbetspartner John Nurminens Stiftelse. 

 

Två år av förberedelser 

Sedan början av förra året har vi använt största delen av vår lediga tid för förberedelser, och när vi står på startlinjen i december i år har vi nästan två år av förberedelser bakom oss. Vi har fått ihop finansieringen genom sponsoravtal, vi har tränat hårt både på gym och på vattnet, vi har lärt känna båten och dess teknik och hur vi kommunicerar från båten. Vi har planerat och komponerat proviant och näring för uthållighetsidrott, koordinerat kommunikation och mediasynlighet samt gjort kampanjplanering med Håll Skärgården Ren rf och John Nurminens Stiftelse. Allt det här och mycket till för att vi ska vara så väl förberedda vi bara kan då vi startar tävlingen.   

 

Livet ombord  

Under hela juli i år tränade vi under långa roddturer på Östersjön. Vi startade i Fredrikshamn, rodde via Helsingfors och Hangö runt Åland med en lång tur ut på Bottenhavet och sen tillbaka till Hangö. En sväng till Estland fram och tillbaka och till slut tillbaka till Helsingfors. Vi hade över 600 sjömil i loggen i varierande väderleksförhållanden. Allt från stekande hetta och stiltje till hårda vindar och kraftig sjögång. Vi rodde turvis i tvåtimmarsvakter varvat med två timmar frivakt. En av oss var vid årorna hela tiden. Dygnet runt. Under tävlingen kommer vi att ha samma vaktsystem. Vi testade matlagning och den mat vi kommer att ha under tävlingen, vi lärde oss hur rodd- och sömnrytmen påverkar oss och vi kände hur det var att ro i stekande hetta.  Vi är långt ifrån fullärda, men sommarens träning känns otroligt värdefull att ha under bältet.  

 

Med spänd förväntan mot start 

År av planering är över och snart går startskottet. Nu under de kommande veckorna kommer vi att slutföra utrustandet av båten. Listan på allt som vi ska ha med är lång: nöd- och säkerhetsutrustning, mat, reservdelar, kommunikationsteknik, medicin, kläder, verktyg, hygienartiklar osv. I mitten av oktober skeppas roddbåten ner till La Gomera och sista veckan i november åker roddarna ner för de sista två veckorna av finslipning inför start. Vi ser fram emot att äntligen komma iväg. Då får vi förverkliga den sista delen av projektet: att ro över Atlanten.  

 

Two Rowing Finns-laget inbjuder alla att följa den otroliga utmaningen via Instagram (tworowingfinns) eller Facebook och samtidigt göra gott för Östersjön genom att delta i deras insamling. Tillsammans uppnår vi mer! 

Markus Mustelin

Bild: Wilhelm Öhman