Hoppa till innehållet

Håll Skärgården Ren rf (HSR rf) och Sydvästra Finlands Avfallsservice (LSJH) redde på våren ut behovet för en skrotbåtsinsamling i Pargas och Kimitoöns skärgårdar. Enkäten returnerades flitigt och i slutet av sommaren kommer M/S Roope att plocka upp nästan 50 obrukbara båtar från ett flertal öar.

Under våren 2021 utredde Håll Skärgården Ren rf (HSR rf) och Sydvästra Finlands Avfallsservice (LSJH) med hjälp av en enkät behovet för en avgiftsbelagd insamling av skrotfärdiga småbåtar i Pargas och Kimitoöns skärgårdar. 

Målet för enkäten var att få reda på hur många obrukbara småbåtar i behov av transport invånarna har och var de ligger. Det kom in en hel del svar på enkäten; nästan 50 båtar anmäldes med i insamlingen.

– Vi överraskades av hur populär enkäten var. I år plockar vi upp dom här båtarna, och så börjar vi fundera på en motsvarande insamling för nästa år, berättar HSR rf:s distriktschef Katriina Murto.

Enkäten angående behovet av skrotbåtsinsamling offentliggjordes i ett pressmeddelande och därigenom i regionala media. Enkäten figurerade även på HSR rf:s och LSJH:s hemsidor samt respektive sociala mediekanaler.

Skrotbåtar till återvinning

Det är viktigt att få bort obrukbara båtar från skärgården, för glasfiber som ligger och sakta vittrar sönder i naturen frigör skadliga plastfibrer i sin omgivning och vidare ut i havet.

– Vi strävar till att hämta de obrukbara båtarna under HSR rf:s ordinarie avfallsinsamling, från ställen som ligger invid rutten. Båtar hämtas endast från sådana ställen, där det inte går att transportera bort båten landsvägsledes, säger Murto.

Skrotbåtarna avslutar sin färd på Toppå avfallscentral där de krossas. Krosset utnyttjas vid energiproduktion och metalldelarna återvinns som material.

Vid anskaffning av båt, eller något annat stort föremål, är det alltid en bra idé att begrunda hur man blir av med föremålet när det har gjort sitt.

– Speciellt i skärgården är det bra att ägna en tanke till hur man ska transportera bort uttjänta saker. Är det möjligt att utnyttja samma metod som sakerna hämtades ut till ön med, då de var hela? Vid skrotbåtsinsamlingen måste vi också överväga hur stor miljöbelastning det uppstår av att hämta bort en enskild skrotbåt långa vägar med servicefartyget, konstaterar Murto.

LSJH:s serviceförman Jaana Saario-Lomppi påminner om att det också går bra att forsla skrotbåten till sorteringsstationen för egen maskin.

– Båtar som är max 4,5 meter tas emot på alla LSJH:s sorteringsstationer. Större båtar än så behöver vägas på bilvågen, så de tas emot endast på avfallscentralerna Toppå i Åbo samt på Korvenmäki i Salo, berättar Saario-Lomppi.

Anvisning för sortering av båtar: www.lsjh.fi/bat