Hoppa till innehållet

Baltic Sea Action Group och Håll Skärgården Ren rf förenar sina krafter lördagen 24.7 och ordnar ett sommarevenemang för hela familjen på Gullkrona. Evenemanget ger information om ansvarsfullt båtliv, om skyddet av Östersjöns undervattensmångfald och om det planerade havsskyddsområdet. På plats är även den eldrivna skräpuppsamlingsbåten Roska-Roope för att samla upp skräp ur havet och väcka diskussion om vad nedskräpningen innebär för havet.

Gullkrona gästhamn är för många familjer ett bekant besöksmål sommartid. Barnens färja och Trollstigen lockar de minsta seglarna från år till år, och skärgårdsnaturens skönhet fängslar besökare i alla åldrar. Nu uppmärksammas även undervattensnaturen, och runt Gullkrona inrättas Skärgårdshavets största privata skyddsområde som en del av BSAG:s projekt Ett levande Östersjön.

”Ledstjärnan för all vår verksamhet på Gullkrona är att den ska vara hållbar med tanke på naturen. Det havsskyddsområde som nu inrättas är också ett viktigt sätt att bevara denna pärla i skärgården vacker och livskraftig. Utöver skyddet är ett ansvarsfullt båtliv ett konkret sätt att skydda Östersjön, vilket HSR främjar på ett utmärkt sätt”, säger Saara Kankaanrinta som är stiftande medlem i BSAG och ägare till Gullkrona gästhamn.

Håll Skärgården Ren rf är en riksomfattande miljöorganisation som genom konkreta handlingar främjar havs- och sjönaturens välmående. HSR rf:s mångsidiga verksamhet inom forskning och miljöfostran har också en positiv inverkan på vattnens tillstånd. För många som rör sig till sjöss är HSR rf:s Sälle-tjänster bekanta och de finns i både havs- och insjöområdet.

”Vi i HSR rf är verkligen glada över ett närmare samarbete med BSAG. BSAG gör ett fantastiskt arbete till exempel för att skydda undervattensnaturen. Vi för vår del gör vårt bästa för att alla som rör sig på sjön ska veta hur man beter sig så rätt och hållbart som möjligt med tanke på miljön, och för att också framöver kunna röra sig i vår enastående skärgård runt om i Finland och bidra till att hålla skärgårdskulturen levande,” säger HSR rf:s projektsakkunniga Hanna Haaksi.

”HSR rf gör ett viktigt arbete i skärgården för Östersjöns bästa. Vi är entusiastiska över det här evenemanget och det kommande samarbetet”, säger Anna Klemelä som är projektchef för BSAG:s Ett levande Östersjön. ”Vi hoppas att de som besöker Gullkrona inspireras av Östersjöns undervattensskönhet och sin egen roll i att värna den”, tillägger Klemelä. 

Avsikten är att samarbetet mellan BSAG och HSR rf ska bli kontinuerligt inom ramen för olika evenemang eller projekt. Två betydande aktörer med något olika fokuseringar får mer till stånd tillsammans.