Hoppa till innehållet

Använda munskydd har varit en vanlig syn i naturen från och med augusti i fjol, då rekommendationerna om munskydd trädde i kraft. På Kristihimmelsfärdsdagen startar kampanjen Ett hav utan munskydd, som uppmuntrar till att ta hand om våra nationalskatter – naturen och vattendragen. Kampanjen påminner om att avlagda engångsmunskydd ska kastas i soporna, inte i naturen eller i vattendrag.

Alla engångsmunskydd innehåller plast, vilket betyder att de inte förmultnar i naturen. Munskydd som kastas i naturen, liksom skräp i allmänhet, kan lätt hamna i vattendrag. Där skadar de vattenlevande organismer som kan fastna i eller äta av munskydden. I engångsmunskydden används polypropenplast, som avger skadliga mikroplaster när den hamnar i vatten. Mikroplasterna färdas i sin tur genom livsmedelskedjan.

”Tanken om kampanjen föddes då de använda engångsmunskydden verkligen är mycket synliga i naturen omkring oss. Vi vill uppmuntra människor till att ta hand om att deras engångsmunskydd hamnar i papperskorgen och inte av misstag faller från fickan och hamnar på gatan. Engångsmunskydd förmultnar inte och orsakar därmed skada i naturen, säger Annamari Arrakoski-Engardt, VD för John Nurminens Stiftelse, som är kampanjens beskyddare.

Flera organisationer är med i den gemensamma kampanjen. Kampanjen genomförs av kommunikationsbyrån Cocomms och den har möjliggjorts av Borealis Polymers, Gasgrid Finland, John Nurminens Stiftelse, Kemiindustrin, Kemira, Plastindustrin, Orion, Håll Skärgården Ren r.f., Yara och miljöministeriet. 

På sommaren tillbringar man tid utomhus. Kampanjens deltagare hoppas att alla ska kunna njuta av Finlands natur utan skräp. Se du också till att slänga dina engångsmunskydd efter användning i energi- bland- eller brännbart avfall.
Delta i diskussionen och sprid det viktiga budskapet på sociala medier med hashtaggarna #maskitonmeri #maskieimaadu.

”Det är viktigt för Håll Skärgården Ren att delta i den här kampanjen, eftersom vi är mycket bekymrade över det nya plastavfallet som kan ses överallt. I våra Snygg Beach-talkon har vi hittat munskydd på stränderna, och vi önskar verkligen att de skulle läggas korrekt i soptunnor, som också finns tillgängliga i de finska skärgårdsområden som upprätthålls av HSR rf. Den explosiva ökningen av den här nya skräptypen måste stoppas, eftersom våra vattendrag inte behöver några nya problem”, berättar Aija Kaski, verksamhetsledare för Håll Skärgården Ren rf.

Mer information:

Nora Forsman

kommunikationschef
040 455 7252
nora.forsman@pssry.fi

Aino Salo
Direktör, Public Affairs, Cocomms
aino.salo@cocomms.com
+358 50 3069599

#maskitonmeri #maskieimaadu