Hoppa till innehållet

HSR rf och R-kioskerna lanserar tillsammans, som de första i Finland, en fickaskkopp. Syftet är att hålla de skadliga fimparna borta från gatorna och naturen. För varje såld fickaskkopp doneras 10 procent till HSR rf:s städtalkoprogram för stränder Snygg Beach.

Tobaksfimpen är världens och även Finlands vanligaste skräp. Så mycket som var tredje fimp hamnar på marken. I Finland hamnar sammanlagt ungefär fyra miljarder fimpar på marken varje år.

– Fimpen, som innehåller plast, är ett skadligt och långlivat skräp. Beroende på förhållandena kan det ta över 10 år för fimpen att brytas ned. Från fimpen frigörs dessutom mycket farliga ämnen som kommer ut i naturen, berättar projektchef Atte Lindqvist vid Håll Skärgården Ren rf.

En lösning för att få fimparna i soporna är en återanvändningsbar och säker fickaskkopp, som släcker fimparna. HSR rf har sedan tidigare goda erfarenheter av dessa. Fickaskkoppar har delats ut gratis i små mängder till exempel på musikfestivaler eller vid andra evenemang.

– Vi vill inte på något sätt uppmuntra till tobaksrökning, men så länge som rökning är tillåtet i Finland vill vi minimera de nedskräpningsrisker som är förknippade därmed. I nästan 10 års tid har vi undersökt nedskräpningen av Finlands stränder och funnit att fimpen är det vanligaste skräpet på våra stränder, säger Atte Lindqvist.

R-kioskerna vill ta sitt ansvar för miljön

Enligt HSR rf finns det en klar efterfrågan på fickaskkopparna och det vore viktigt att de skulle finnas tillgängliga i stor utsträckning. R-kioski ville gärna samarbeta med HSR rf, eftersom ansvarsfullhet – vars hörnstenar är ansvar för människor och miljön samt ansvarsfulla produkter – utgör en väsentlig del av företagets verksamhet.

– Vi vill ge våra kunder en möjlighet att göra ansvarsfulla val genom att handla hos oss och därmed känna sig tillfredsställd. Vi strävar efter att minimera vår verksamhets påverkan på miljön och tillhandahålla ansvarsfulla produkter och tjänster. Vi arbetar målmedvetet för FN:s 17 mål för hållbar utveckling och att ta in fickaskkoppen i vårt sortiment är en av våra många ansvarsåtgärder, säger R-kioskis kommunikations-, ansvars- och talent management-chef Ann-Charlotte Schalin.

Den återanvändbara fickaskkoppen kommer till försäljning från och med 21.4, till en början i 140 R-kiosker längs kusten. Fickaskkoppens pris i R-kiosken: 1,50 €/st.