Hoppa till innehållet

Marko Kelokaski

Även om Håll Skärgården Ren rf:s stora blåvita servicefartyg inte kan ses klyva vågorna i Östra Finska viken och Birkaland är också de här områdena viktiga verksamhetsområden för föreningen. Här kryssar i stället mindre servicebåtar som föreningens personal använder för att sköta underhållet av torrtoaletterna och sugtömningsanläggningarna i området.

Vem är du?

Jag är Mako Kelokaski. En 55-årig, nästan vuxen familjefar och livsstilsmusiker som trivs i naturen. Jag jobbar som serviceperson i Birkaland.

Vad är det bästa med ditt arbete?

Det bästa med mitt arbete är arbetsmiljön och friheten i arbetet, när man får använda sitt eget huvud för att komma upp med lösningar och utvecklingsidéer.

Vad är det svåraste?

Det svåraste för mig är nog att bevara självbehärskningen när jag ser alldeles ofattbar nedskräpning och nonchalans gentemot andra människor och naturen.

Ditt favoritställe?

Jag har flera favoritställen, men jag blir särskilt glad av att besöka Virpisaari i Näsijärvi och vi har faktiskt planerat att bygga ett nytt utedass där i år så det kommer att bli ännu trevligare att besöka ön.

Berätta något roligt minne från arbetet.

Ett av de roligaste minnena är hur jag hamnade i det som skulle komma att bli mitt arbete. Vi hade just förtöjt vid Peronsaari brygga i Näsijärvi, när en äldre skeppare från bryggan bredvid kom över för att beundra min båt. Han presenterade sig själv som Yrjö Silvennoinen och berättade att han hade arbetat för HSR rf i flera decennier, men att det nu vore dags att hitta någon som kunde ta över. Själv hade jag länge redan funderat att underhållet av öarna och vattendragen skulle vara ett lämpligt jobb för mig, eftersom jag ändå tillbringar största delen av tiden till sjöss.
Jag lovade Yrjö att återkomma med ett svar inom en vecka, fast jag egentligen hade bestämt mig redan där på bryggan.

Vad har du för fritidsintressen?

Jag sysslar med friluftsliv, jakt, fiske och musik. Jag är också intresserad av allt som har med träbearbetning att göra och det har också fått mig in på timmerreparationsarbeten.

Vad skulle du vilja att alla HSR rf:s medlemmar kände till om det vattenområde du har hand om?

Vattnen i Birkaland är väldigt fina och värda att tas om hand. Här finns många trevliga ställen och platser som kunde utvecklas. Välkomna hit och bekanta er med dem!