Hoppa till innehållet

HSR rf:s program för strandstädning på talko, Snygg Beach, deltar den 19 september i World Cleanup Day som ordnas runt om i världen. I år vill snygg Beach särskilt uppmärksamma cigarettfimpar.

Cigarettfimpen är inte bara världens utan även Finlands vanligaste strandskräp och har farliga miljökonsekvenser. Cigarettfimpen verkar liten och harmlös, men den innehåller många giftiga kemikalier, såsom kadmium, arsenik och bly. Dessa fastnar i filtret när man röker cigaretten och löser sig sedan i miljön. Låt oss alltså samla upp fimparna från stränderna!

Gör så här för att ordna ditt eget Snygg Beach-talko på valfri strand:

 • Välj ut en strand och samla ihop ditt talkogäng.
 • Märk ut ditt talko på kartan på Snygg Beachs webbplats: snyggbeach.fi.
 • Utrusta er med städredskap och klä er efter vädret.
 • Räkna och rapportera in det skräp ni samlat in genom att dra streck på skräpblanketten som kan skrivas ut från Snygg Beachs webbplats eller Snygg Beach-mobilappen. Appen finns för Android-telefoner och kan laddas från Google Play. Målet med Snygg Beach-programmet är förutom att städa upp stränderna också att samla information om det skräp som hittas på stränderna. Här spelar talkodeltagarna en viktig roll!
 • Se till att skräpet tas om hand för vidare behandling.
Även om vi inte kan samlas i stora skaror på grund av coronan kan vi ändå vara tillsammans virtuellt! Du kan vara med i den virtuella gemenskapen genom att märka ut ditt eget strandstädningstalko på kartan på Snygg Beachs webbplats, och genom att dela med dig av bilder och stämningar med hjälp av gemensamma hashtaggar.
Dela dina bilder och videor på Facebook och Instagram och tagga dem med @siistibiitsi @worldcleanupday samt #siistibiitsi #snyggbeach och #worldcleanupday och var en del av det gemensamma jippot!

Vad är World Cleanup Day?

Varje år kommer människor från hela världen samman för att hålla vårt jordklot rent. World Cleanup Day sträcker sig över kulturkretsar, statsgränser och tidszoner: ett helt dygn vigs åt naturen och miljön och alla är inbjudna att vara med och städa. Hösten 2020 infaller World Cleanup Day den 19 september, när frivilliga runt om i världen i år för elfte gången samlas för att göra världen till en lite renare plats att leva på.
Oavsett om organisatören av städtalkot är staten eller ett företag, en sammanslutning eller förening, en lokal grupp eller en enskild privatperson så är allas arbetsinsats betydelsefull. Städningen kan ske var som helst – i städer, på stränder, djupt inne i skogens hägn eller på öppna fjärdar. Trots att det är sorgligt att det finns skräp nästan överallt där vi rör oss är det ändå en god nyhet att allt fler människor deltar i att städa upp skräpet – och det ger resultat!
År 2019 deltog över 21 miljoner människor i 180 länder i World Cleanup Day. Några höjdpunkter från ifjol:

 • mer än 100 000 ton insamlat skräp
 • det vanligaste insamlade skräpet var plast
 • 15 % av det insamlade skräpet gick direkt till återvinning
 • plogging blev en världsomfattande trend när till och med Sveriges kronprinsessa Victoria kombinerade sin joggingrunda med skräpplockning
 • i Estland samlade studerande och dagisbarn ihop 900 000 cigarettfimpar
 • på Maldiverna putsade dykare sandbankerna och havsbottnen från skräp