Hoppa till innehållet

Östersjön, vårt eget hav, firas överallt i Finland den sista torsdagen i augusti 27.8. Målet med temadagen är att mana till konkreta gärningar för att förbättra Östersjöns tillstånd och att fästa blickarna vid Östersjöns unika och rika kulturarv. HSR rf deltar i dagen i Åbo och nationellt genom programmet Snygg Beach.

Håll Skärgården Ren rf och Archipelago Sea Jazz ordnar en unik konsert ombord på HSR rf:s servicefartyg M/S Roope i Åbo utanför Forum Marinum klockan 19. Den riksomfattande Östersjödagen firas genom att man till Roopes däck hämtar en flygel och Jussi Fredriksson Trio från den inhemska jazzeliten, med Jori Huhtala på bas och Mika Kallio på trummor. Under jazzkonserten får vi höra pianisten Jussi Fredrikssons nya kompositioner som inspirerats av skärgården.

Östersjöyoga lugnar

Havet är för många en plats där man kan lugna sig, för en stund komma bort från stadens oljud och föra tankarna till naturen. Vi får mycket från havet, men nu är det dags att ge tillbaka! Kom med på gratis Östersjöyoga klockan 16.30–17.30 på gräsområdet framför Forum Marinum. Timmen hålls av yogalärare Yoganni, det vill säga Anni Leskinen, och den ordnas i samarbete med Håll Skärgården Ren rf och Forum Marinum. 20 personer ryms med. Timmen passar för alla havets vänner. Anmäl dig på förhand genom att skicka ett meddelande till adressen infoyoganni@gmail.com. Ta med dig en egen matta/ett eget underlag, elastiska kläder och en vattenflaska. 

Konserten och yogan är gratis för allmänheten, men du kan betala en frivillig inträdesavgift genom att göra en engångsdonation med valfri summa till Håll Skärgården Ren rf via MobilePay-appen med kortnumret 33168.

Vi samlar tillsammans in en miljon skräp!

Håll Skärgården Ren rf:s strandstädningstalkoprogram Snygg Beach utmanar Östersjödagen till ära alla medborgare att arrangera egna Snygg Beach-talkon på en strand de själva väljer. Målet är att samla in och rapportera sammanlagt en miljon skräp! Dessutom utmanar HSR rf alla skolor i Finland att ansluta sig till Snygg Beach-fadderskolprogrammet och ta hand om stränderna nu och i framtiden.

Roska-Roope håller Aura å ren

Det är skäl att fira Östersjödagen genom att särskilt fästa uppmärksamhet vid vart skräpet i staden hamnar. HSR rf:s skräpinsamlingsbåt Roska-Roope dejourerar under Östersjödagen i Aura å, där den samlar upp skräp från ytvattnet. Den miljövänliga Roska-Roopes elmotor får sin energi från solen.

Läs mer om Östersjödagens hela program i Åbo här (pä finska).

Läs mer om Östersjödagen här.