Hoppa till innehållet

Till skrotinsamlingen som ordnades av Sydvästra Finlands Avfallsservice (LSJH) och Håll Skärgården Ren rf (HSR rf) fördes igen tonvis med skrot och avfall. Servicefartyget M/S Roope som åkte runt i Pargas och Kimitoöns skärgård samlade in 52 000 kilo avfall från öarna, vilket är ett nytt rekord.

Skrotinsamlingen som åkte runt i Pargas och Kimitoöns skärgård 29.6–2.7 tog avgiftsfritt emot hushållens farliga avfall, elapparater och metallskrot. Servicefartyget M/S Roope stannade vid sammanlagt 15 olika öar, från Bolax i Kimitoön till Aspö i Pargas. Under insamlingen besöktes Roopes hållplatser av nästan 300 kunder och jämfört med förra året insamlades över 10 000 kilo mera avfall, sammanlagt 52 003 kilo. Skrotfångsten är den största under LSJH:s insamlingshistoria.

Den gångna våren har varit en exceptionell tid eftersom folk stannat hemma på grund av den rådande coronasituationen. Coronaviruset har dock inte lagt band på avfallsservicen, snarare tvärtom. När vårens aktiviteter och evenemang ställdes in fick folk tid att städa och renovera hemmen.

– Vi funderade på förhand hur coronasituationen påverkar kundmängden under skärgårdens skrotinsamling. På grund av de exceptionella förhållandena övervägde vi även huruvida insamlingen överhuvudtaget skulle ordnas. Det kom dock tillräckligt med folk till insamlingsplatserna så som förr om åren och speciellt metallskrot samlades in i stora mängder, berättar LSJH:s serviceförman Jaana Saario-Lomppi som var med på fartyget.

Skärgårdens invånare förde sammanlagt 36 460 kilo metallskrot till insamlingen. Mängden insamlade elapparater uppgick till 4 611 kilo och farligt avfall till 2 539 kilo. Därtill lastades 3 373 kilo ackumulatorer ombord på Roope och hela 4 380 kilo bygg- och städavfall.

Det fanns gott om byggavfall

Förutom metallskrot, elapparater och farligt avfall mottas även bygg- och städavfall under skrotinsamlingen. Denna sommar fördubblades mängden byggavfall jämfört med förra året till inemot 4 500 kilo. Byggavfallet tas endast ombord på fartyget i storsäckar som köpts av LSJH.

– En del hade redan köpt en storsäck för sitt avfall på förhand, men under insamlingen sålde vi ytterligare nästan 20 säckar. Tydligen har det denna vår funnits mera tid än normalt för renoveringar och städning. Samma trend har kunnat skönjas vid de fasta sorteringsstationerna där besöksmängderna under det gångna året ökat med över 25 %, berättar Saario-Lomppi.

I den på förhand köpta storsäcken från LSJH kan man till exempel packa träavfall, möbler, plast, gipsskivor, kakel och övrigt renoveringsavfall. På fartyget fungerar storsäcken som avfallscontainer, eftersom det på M/S Roopes däck finns begränsat med utrymme och det inte av säkerhetsskäl är tillåtet att ta emot löst avfall. Avfallet transporteras i skydd av säcken till land för sortering och hantering.

– Till insamlingen levereras fortfarande mycket löst bygg- och städavfall, som vi tyvärr inte kan ta ombord utan säck. På en hållplats ville man bli av med en jolle som på grund av sin storlek inte som sådan skulle ha rymts ombord. Invånarna sågade jollen i bitar på plats och ställe och den kom slutligen ombord på Roope i en storsäck. Storsäcken är ett behändigt sätt att lätt bli av med städavfall, tipsar HSR rf:s områdeschef Katriina Murto.

Skärgårdens flitigaste städare finns på Rosala

På många öar fanns det så mycket skrot att hela hålltiden gick till att lasta ombord allt avfall. Under insamlingen gjordes två mellantömningar för att få allt skrot insamlat från öarna. Den största enskilda skrotmängden lastades ombord på Rosala i Kimitoön.

– Vi övervägde i början att komma till Rosala med Siira, den mobila sorteringsstationen, eftersom ön har färjförbindelse. På plats blev det dock klart att en så stor mängd metall aldrig skulle ha fått plats i Siira, så en insamling med hjälp av Roope var den enda möjligheten. En årlig insamling är verkligen nödvändig för hela skärgården, konstaterar Saario-Lomppi.

Man strävar till att ordna insamlingen årligen så att den besöker olika öar utgående från invånarnas önskemål. Eftersom insamlingen i år koncentrerades till Kimitoön och Pargas östra skärgård styrs kosan nästa år mot Nådendal och Pargas västra skärgård.

Planeringen av nästa års insamling inleds på hösten och invånarna och sommargästerna kan framföra önskemål om insamlingsplatser till slutet av augusti. Önskemålen kan meddelas till LSJH:s kundtjänst tfn 0200 47 470 (lna/msa) mån–fre kl. 9–15 eller per e-post kundtjanst@lsjh.fi.