Hoppa till innehållet

Håll Skärgården Ren rf:s huvudsamarbetspartner Suomen Jalometallikierrätys Oy anordnade i början av året smyckesdesigntävlingen ReMold. Teman för tävlingen var återvinning och framtid. Det vinnande smycket har nu tillverkats i ett unikt exemplar, som kommer att auktioneras ut.

I tävlingen ReMold efterlyste man visioner om framtidens smycken och hållbar konsumtion. Återvinning av ädelmetaller är också en miljögärning. Vinnare i tävlingen var Kaisa Minkkinen, studerande i industriell design, med smycket Artemis.

– I framtiden är våra lösningar mer hållbara och branschen för snabbmode och slit- och slänggrejer är inte längre dominerande. Vi rensar bort överflödig materia och föremålens värde ligger i historierna de berättar, kommenterar Minkkinen sina tankar bakom arbetet.

ReMold-juryn bestod av yrkespersoner inom design och miljösektorn. Huvuddomare var Pekka Koponen, smyckessmed och lärare vid Designinstitutet i Lahtis.  Enligt juryn representerar smycket ett möte mellan klassisk historia och framtidens klarhet. Enligt beskrivningen förmedlar smycket en kraftig rörelse och anknyter på ett avskalat sätt till kontakten med naturen.

Det vinnande smycket auktioneras ut för renare vattendrag

Utifrån den vinnande designen har smyckesverkstaden Paja Design tillverkat ett unikt exemplar av smycket. Smycket är i sin helhet gjort av återvunnet guld. Artemis väger 15 gram och råvaran som använts är ringar, hängsmycken och örhängen.

Ett syfte med tävlingen var också att samla in medel till Håll Skärgården Ren rf. Smycket Artemis auktioneras ut i samarbete med Hagelstam & co. Det är möjligt att gå in på nätet och lämna ett förhandsbud på smycket redan nu, och själva auktionen hålls tisdag 19.5 kl. 15.00. Försäljningspriset doneras oavkortat till stöd för Håll Skärgården Ren rf:s arbete.

Bekanta dig med smycket och auktionen här:
www.hagelstam.fi/kaisa-minkkinen-f9ee9359ef4c76b65b0acb1c433cf4f8