Hoppa till innehållet

Byviken på Björkö i södra Skärgårdshavet är en populär naturhamn bland båtfararna. Nu ska servicen på ön utvecklas. I det första skedet av iståndsättningsarbetet kommer man att renovera torrtoaletterna som varit i flitig användning.

HSR rf påbörjade underhållsarbetet på Björkö. Planerna har gjorts tillsammans med tomtägarna Karri och Santeri Knaapinen, samt Egentliga Finlands NTM central och Fortstyrelsen. Allas gemensamma mål är att upprätthålla sådana tjänster på ön som stöder en hållbar vattenturism och önaturens diversitet.

Arbetet startades med allmän restaurering av torrtoaletten. I toaletterna installeras komposterande Green Toilet-torrtoalettskärl från Pikkuvihreä. Själva torrtoalettsbyggnaderna är i gott skick, men grunderna måst förnyas. På grund av restaureringsarbetet är torrtoaletterna ur bruk tills nästa.

En del av reparationerna finansieras genom privata donationer. Förra året samlade Petri Hollmén, verkställande direktör för HSR rf:s samarbetspartner Lyyti tillsammans med sin fru Maija ihop en donation på 8 470 euro av sina 40-årskalasgäster. Pengarna gick till att utveckla tjänsterna på Björkö.