Hoppa till innehållet

Alfons Håkans-koncernen vill gratulera Håll Skärgården Ren rf, som firar sitt 50-årsjubileum, i form av en tipsligamatch. FC Inters spelare kliver på fredagen in på planen iförda helt unika matchtröjor som pryds av Håll Skärgården Ren (HSR) rf:s välbekanta säl. HSR rf:s verksamhet är också i övrigt synlig i samband med fredagens match.

För Alfons Håkans, en koncern känd för sin bogserings- och isbrytningsverksamhet, är ett samarbete med båtfararnas miljöorganisation naturligt. Fotbollskopplingen är inte heller långsökt.

– Uppskattningsvis så mycket som 80 procent av det marina skräpet härstammar från fastlandet. Till exempel åar som flyter genom städer för med sig en betydande del av det skräp som hamnar i havet. Vi vill poängtera att de val vi gör i land spelar roll när det gäller att bekämpa nedskräpningen till havs, betonar Håll Skärgården Ren rf:s generalsekreterare Aija Kaski.

– Under innevarande år har vi tagit viktiga steg mot en mer miljövänlig approach inom alla våra enheter. Exempelvis på Pizzeria al Mare vid Åbo Båtvarv värms pizzaugnarna upp med solenergi och på Veritas Stadion har matchernas engångsglas bytts ut mot pantförsedda, återanvändbara muggar, berättar koncernchef Joakim Håkans.

FC Inters spelare ses på fredagen i matchtröjor som tagits fram enkom för denna match, där Alfons Håkans har avstått sin välkända namnplats till förmån för HSR rf:s symbol. Matchen kommer att gå till historien, för det är första gången i Inters nästan 30-åriga historia som man spelat i en matchtröja som inte har huvudsponsorn Håkans logo. Håll Skärgården Ren rf kommer att auktionera ut fredagens matchtröjor på sin 50-årsfest i oktober.

Välgörenhetsmatchen fungerar som startskottet för ett mer långsiktigt samarbete mellan Alfons Håkans-koncernen och föreningen.

– Vi är glada över den här jubileumsmatchen. Det är en fin öppning med vår nya samarbetspartner Alfons Håkans-koncernen. Vi har som mål att också anordna ett gemensamt Snygg Beach-strandstädningstalko tillsammans med juniorerna. För oss är det viktigt att hitta nya målgrupper för att budskapet om vattendragens tillstånd och om vad var och en själv kan göra för dem ska nå ut till så många som möjligt, gläder sig Aija Kaski, generalsekreterare för Håll Skärgården Ren rf.

FC Inter–HIFK fredag 16.8 med start kl. 18.30 på Veritas Stadion. Förhandsbiljetter till ett billigare pris kan köpas från Ticketmaster.

Håll Skärgården Ren rf

Håll Skärgården Ren rf är en riksomfattande miljöorganisation för alla som rör sig till sjöss. Föreningen har arbetat för en renare skärgårds- och insjönatur ända sedan 1969 och firar i år sitt 50-årsjubileum.

Målet för föreningens miljövårds- och projektarbete är att erbjuda och utveckla lösningar för att förhindra nedskräpning, övergödning och kemikalisering av vattendragen samt för att främja ett mer miljövänligt båt- och vattenliv.

HSR rf upprätthåller runt om i landet nästan 200 Sälle-stationer avsedda för föreningens medlemmar. Man kan bli medlem genom att betala en årsavgift på 35 euro.