Hoppa till innehållet

Alko och Håll Skärgården Ren rf (HSR rf) har ingått ett samarbetsavtal med hjälp av vilket man vill få folk som rör sig i naturen att agera ansvarsfullt såväl vid havs- som insjö- och åstränder. Alkos stöd på 10 000 euro styrs till HSR rf:s arbete för att utveckla en mobilapp för kampanjen Snygg Beach.

Alko lanserar i juni produkten Välivesi, ett finländskt, lätt kolsyrat flaskvatten, som kommer att säljas i Alkos butiker över hela landet och på nätet. Vattnet kommer från Kangaslahti källa i Kurikka och det har tappats på flaska med hjälp av el som producerats med vindkraft. Välivesi säljs i en 0,33 liters pantflaska som tillverkats av 100 % återvinningsplast.

– Vatten är nödvändigt för människans välmående. Med vår egen produkt Välivesi vill vi på det hela taget påminna om hur viktigt det är att dricka vatten. Det är också något man bör komma ihåg när man dricker alkohol: att dricka vatten emellanåt. Men världens bästa finländska kranvatten är förstås en precis lika utmärkt dryck, berättar Alkos kommunikationsdirektör Maritta Iso-Aho.

Med försäljningsintäkterna från Välivesi stöder Alko Håll Skärgården Ren rf, som gör ett viktigt arbete för att hålla havs-, insjö-, och åstränderna rena. Viljan att förhindra nedskräpningen av Finlands vattendrag är något som förenar samarbetspartnerna. Alko donerar i år 10 000 euro som styrs till Håll Skärgården Ren rf:s Snygg Beach-mobilapp, som är under utveckling som bäst. Med hjälp av appen vill man underlätta deltagandet i strandstädningsprogrammet Snygg Beach och inrapporteringen av antalet och typen av skräp som samlats in. Appen gör det dessutom möjligt att dela med sig av sina erfarenheter med andra som deltar i talkona.

– Partnerskapet med Alko kändes mycket naturligt. Största delen av det skräp som hittas på Finlands stränder och i våra vattendrag härstammar från mänsklig rekreation. Nu inför sommaren passar det bra att påminna om att var och en borde samla in sitt picknickskräp, inklusive flaskor och burkar, och återvinna dem, konstaterar Julia Jännäri som är Håll Skärgården Ren rf:s koordinator för programmet Snygg Beach.

Försäljningen av Välivesi inleds 3.6.2019 i alla Alkobutiker och i webbshoppen på adressen alko.fi. Närmare information om Välivesi: alko.fi/valivesi.

I Snygg Beach kan vem som helst delta när som helst: det är bara att ordna ett eget strandstädningstalko på vilken strand som helst. Sätt in ditt eget talko på kartan på snyggbeach.fi eller sök efter öppna strandstädningstalkon som ordnas i din närhet.

20190520_130528