Hoppa till innehållet

Sommaren är nästan här och på alla våra verksamhetsområden kan man nu se våra Roope-fartyg som har väckts ur sin vintersömn och sjösatts. Våra distriktschefer berättar hur säsongen har kört igång inom respektive verksamhetsområde.

På Skärgårdshavet är säsongen redan i full gång för M/S Roope har redan varit i trafik i över en månad.  

”Nu i början av säsongen har vi renoverat bastun och Notstugans terrasser på Trunsö, ställt igång utedassen och fört ut septiktankarna till sina platser, efter att de varit borttagna för underhåll. Mellan underhållsarbetena har man också redan hunnit med att köra några soprundor. Det har ställvis funnits ganska mycket sopor efter vintern. Besättningen har också rapporterat att båtfararna redan är aktivt i farten”, berättar Katriina Murto, som är distriktschef för Skärgårdshavet.

Bottniska vikens M/S Roope-Botnia är inne på sin andra vecka av underhåll. I området blåser nya vindar, t.ex. i form av försök med plastinsamling.

”Förra veckan förde vi ut kärl för plastinsamling och bioavfall till Mässkär och Tankar. Bastun på Lars Björkasskär har fått en ny ugn och besättningen undersöker vilka skador stormarna orsakat på ön. De var lyckligtvis lindrigare än väntat, men det finns ändå renoveringsobjekt så det räcker till för den kommande sommaren. Nu kör Roope-Botnia sin normala avfallsrutt. Att reparera den skadade septiktanken vid Djupkastet tar också sin tid. Den inkommande sommaren ser alltså ut att vara ganska fullbokad med jobb och också på detta vattenområde är medlemmarnas stöd synnerligen viktigt”, påminner Katriina.

Roope-Botnia med besättning kan man träffa på i samband med evenemanget Tillsammans Till Sjöss som ordnas i Vasa den 8 juni.

I Insjöfinland kör Päijännes M/S Roopetar och Saimens M/S Roope-Saimaa sina första servicekörningar denna vecka.

”Besättningen på Roopetar kontrollerar hur utfärdshamnarna har klarat vintern. Vi har redan fått in uppgifter om en söndrig brygga, men efter den här veckan har vi helhetsbilden klar för oss. Inför säsongen har vi redan kommit överens om vissa iståndsättningsarbeten på öarna, till exempel att bastun på Kalasaari ska repareras. Roope-Saimaa med besättning har bland annat vedkörning till utfärdshamnarna i södra Saimen på programmet, om bara vädret tillåter. Flera servicemän och exempelvis Kallaveden Kalastajat i Kuopio har också varit till stor hjälp och börjat på med underhållet av utfärdshamnarna. Nu får vi bara hoppas att vår gamling till servicefartyg, Roope-Saimaa, på något sätt skulle hålla ihop den här sommaren och att vår insamling Fixa flottan skulle aktivera alla medlemmar i området till att donera pengar för anskaffningen av ett nytt servicefartyg”, uppmanar distriktschefen för Insjöfinland Eeva Taimisto.

Utan medlemmar inga Sälletjänster.

Håll Skärgården Ren rf hade knappast grundats då 1969 utan en brinnande iver att göra något tillsammans. Ännu nu ett halvsekel senare är resultaten och tjänsterna till stora delar medlemskårens förtjänst.

”Alla som rör sig till sjöss vet ännu inte att Sälle-tjänsterna och underhållet av utfärdshamnarna hänger på medlemsavgifterna. Därför behöver vi stödet från alla som uppskattar rena vattendrag och fungerande tjänster. Medlemsavgiften är bara 35 euro per år, men detta hjälper oss att upprätthålla mångsidiga tjänster för att bevara skärgårds- och insjönaturen ren även för kommande generationer. Våra medlemmar är båtfarare, paddlare, friluftsmänniskor, skärgårdsbor och vem som helst som vill vara med och understöda vår verksamhet”, säger HSR rf:s generalsekreterare Aija Kaski.  

Gå med som medlem här!