Hoppa till innehållet

Håll Skärgården Ren rf och Ruisrock anordnar ett öppet Snygg Beach talko i Runsala folkpark lördagen den 4 maj kl. 12–15. Talkot är en del av de nordiska ländernas gemensamma strandstädningsdag Nordic Coastal Clean-up Day, då alla nordiska länder inklusive Färöarna och Grönland städar sina stränder under en och samma dag.

Man kan anmäla sig till städtalkot via Facebookevenemanget eller också bara komma till stranden vid Runsala Folkpark. Städtalkot börjar kl. 12 med genomgång av instruktionerna och utdelning av städredskap och därefter sprider vi ut oss och städar. Under jippot bjuds det på godsaker från Ruisrocks grill och Villa Promenade bjuder på talkokaffe. 

Allt skräp som hittas ska rapporteras på blanketten, på så sätt får man bättre kunskap om vad skräpet består av. Största delen av det skräp som hamnar i vattendragen härstammar från källor på land. På Runsalas strand hamnar både skräp som transporteras med Aura å och sådant som härstammar från strandens rekreationsbruk. 

– Till de vanligaste skräpsorterna på Folkparkens strand hör cigarettfimpar, oidentifierade plastbitar, plastkorkar och -omslag samt engångsbestick. Genom Snygg Beach hoppas vi kunna öka medvetenheten om nedskräpningen av vattendragen och påverka folks agerande till exempel under evenemang som anordnas nära vatten, berättar HSR rf:s Snygg Beach -koordinator Julia Jännäri.

Runsala är en unik plats även för Ruisrock, som vill vara med och se till att miljön på Runsala bevaras som den fantastiska, mångformiga och natursköna plats det är och att stränderna är i städat skick inte bara för Ruisrock utan även för annat fritidsbruk. För Ruisrock är medverkan i Snygg Beach-talkon en viktig del av arbetet för en renare livsmiljö. 

– Medan festivalen pågår städas området av hundratals människor och vi satsar både på att förhindra uppkomsten av skräp och på sopsortering. Under Ruisrocks 50-årsjubileumsår har vi också funderat mycket över frågan hur vi borde agera nu för att vi också ska kunna arrangera det 100:e Ruisrock i en ren och städad omgivning, berättar Piia Lääveri, som är ansvarig producent för evenemanget. 

Vad är Snygg Beach?

Snygg Beach är Håll Skärgården Ren rf:s strandstädningsprogram som nu är inne på sitt sjätte år. Vem som helst kan delta i programmet genom att ordna ett strandstädningstalko på vilken havs-, å- eller insjöstrand som helst. Städtalkon anmäls på kartan som finns på snyggbeach.fi. Via webbplatsen kan talkodeltagarna också skriva ut skräpblanketter för rapporteringen.

Facebookevenemanget för Snygg Beach-talkot på Runsala.

Närmare information om Snygg Beach.

Närmare information:


Julia Jännäri

Snygg Beach-koordinator / Håll Skärgården Ren rf
tfn 040 455 7251
julia.jannari@pssry.fi