Hoppa till innehållet

Håll Skärgården Ren rf (HSR rf) fick en donation på 20 250 euro i samband med att Partioaitta delade ut sin Miljöbonus onsdagen den 23 januari. HSR rf utsågs till en av Miljöbonusmottagarna 2018, liksom även 2017. I år används summan för föreningens strandstädningsprogram Snygg Beach.

En procent från alla inköp gjorda av medlemmarna i Partioaittas kundklubb Klubb 365 går till en Miljöbonus som varje år doneras till olika ändamål som klubbmedlemmarna valt ut. Totalsumman för år 2018 uppgick till 101 250 euro. Av denna totalpott fick Håll Skärgården Ren rf en donationssumma på drygt 20 000 euro. Resten av Miljöbonusen doneras till Vårdföreningen för strömvatten rf (Virho) och till Äldreinstitutets utekompiskampanj Gå ut med den äldre.

– Miljöbonusen fick sin start för tre år sedan i samband med att Klubb 365 inrättades. Vi beslöt då att vi på ett konkret sätt vill stödja miljöskyddet och möjligheten att röra sig i naturen. Många föreningar bedriver med små resurser arbete för att vi alla ska kunna njuta av naturen. Utan donationer skulle en del av detta arbete ofrånkomligen förbli ogjort. Därför bestämde vi oss för att börja samla ihop medel för Miljöbonussystemet, berättar Partioaittas verkställande direktör Nina Ehrnrooth.

Donationen går till städningen av stränder

Håll Skärgården Ren rf planerar rikta den donerade summan till sitt strandstädningsprogram Snygg Beach. HSR rf var för sju år sedan först i Finland med att systematiskt börja undersöka nedskräpningen av Finlands stränder och arbetet pågår ännu. Strandstädningsprogrammet Snygg Beach, som riktar sig till allmänheten, inleder i vår sitt sjätte verksamhetsår. Syftet med programmet är att med allmänhetens krafter städa upp stränderna, göra allmänheten uppmärksam på nedskräpningen av stränderna, samla in information om nedskräpningsläget och göra det möjligt att kombinera konkret miljöarbete med en rolig friluftsdag.

– Ett erkännande i stil med Partioaittas Miljöbonus är ett tecken på att vårt arbete värdesätts. Vi vill tacka alla medlemmar i Klubb 365. Tack vare donationen kan vi informera en allt större skara människor om strandskräpet och vi hoppas också att vi tillsammans ska kunna städa upp rekordmycket strandlinjer Håll Skärgården Ren rf:s jubileumsår till ära, berättar Julia Jännäri, projektkoordinator för Snygg Beach.

Man kan delta i Snygg Beach genom att ordna egna strandstädningstalkon på vilken som helst havs-, insjö- eller åstrand efter att snön har smält. Talkona anmäls på sidan snyggbeach.fi och där kan talkodeltagarna också skriva ut skräpblanketter för rapporteringen.

Närmare information:

Julia Jännäri
Snygg Beach-koordinator
Håll Skärgården Ren rf
tfn 040 455 7251
julia.jannari@pssry.fi
www.snyggbeach.fi

Nina Ehrnrooth
verkställande direktör
Partioaitta
nina.ehrnrooth@partioaitta.fi
+ 358 40 5800 374