Hoppa till innehållet

Håll Skärgården Ren rf ordnar ett presentationstillfälle öppet för alla, när man får komma och bekanta sig med de nya serviceformer som erbjuds båtfararna: en båtbottentvätt och en 10 m3 stor flytande sugtömningsanläggning. Evenemanget hålls 15.11 kl. 11–14 i Östra hamnen i Hangö. Du kan dyka upp när som helst medan evenemanget pågår. På plats finns representanter för HSR rf, finansiärerna, samt de som planerat och tillverkat anläggningarna.

Håll Skärgården Ren rf erbjuder båtfarare en möjlighet att testa en drive in-båtbottentvätt i Hangö under de följande två båtsäsongerna. Föreningen bygger också ut mottagningsnätverket för båtarnas toalettavloppsvatten i Ekenäs skärgård. 

– Vi är glada att kunna presentera två nya lösningar som gynnar våra vattendrag. Såväl bottentvätten som sugtömningsanläggningen har anskaffats med hjälp av separat finansiering, ett stort tack till våra sponsorer för detta, i synnerhet Weisell-stiftelsen och Ålandsbanken, berättar HSR rf:s generalsekreterare Aija Kaski.
Båtbottentvätten är av märket Drive-in Boatwash™ BIGWASH-16 WIDE, som lämpar sig för upp till 16 meter långa motorbåtar och för segelbåtar med ett djupgående på max 2,4 meter. Importör är Marina Networking Oy, och tillverkare svenska RentUnder Ab. Möjligheten att testa bottentvätten finansieras av Weisell-stiftelsen och den placeras i Östra hamnen i Hangö. 
– Vi har redan i flera års tid letat efter alternativ till bottenfärger och presenterat olika slags mekaniska lösningar som alternativ till målandet. Det är nu första gången vi i Finland får möjlighet att testa en sådan här stor bottentvätt som lämpar sig även för kölbåtar. Vi vill presentera anläggningen redan så här på hösten för att de som kommer att röra sig med båt i dessa trakter ska kunna lämna båten omålad i vår och i stället använda sig av denna anläggning, berättar Kaski.
Den flytande sugtömningsanläggningen för båtarnas septiktankar rymmer cirka 10 m3 och har tillverkats av Oy HL-Metal Ab. Anläggningen är av en ny typ: den är användarvänlig och man har satsat på driftssäkerheten genom att förse den med två pumpar. Tack vare dess storlek kan nu två båtar använda den samtidigt. Anläggningen har finansierats av Ålandsbanken Östersjöprojekt, Weisell-stiftelsen, John Nurminens Stiftelses Nutribute-crowdfundingkampanj och några privatpersoner.
– Båtfararna har redan i många år efterlyst en flytande sugtömningsanläggning för båtarnas toalettavloppsvatten till Ekenäs skärgård och nu äntligen kan vi stationera en där, berättar Kaski.

Presentationstillfälle: 15.11 kl. 11–14, Östra hamnen, 10900 Hangö. Under evenemanget ordnas kaffeservering. Det riktar sig till alla intresserade, såväl medierepresentanter som beslutsfattare i städer och kommuner samt båtfarare.

Närmare information ger:
 
Aija Kaski
Generalsekreterare, Håll Skärgården Ren rf
040 528 7145
aija.kaski@pssry.fi


Håll Skärgården Ren rf fyller 50 år nästa år och firar detta bland annat genom att erbjuda båtfararna nya möjligheter att agera ännu miljövänligare.