Hoppa till innehållet

Under avfallsinsamlingen som Sydvästra Finlands Avfallsservice (LSJH) och Håll Skärgården Ren rf (HSR rf) arrangerade transporterades tiotals ton skrot och avfall bort från Pargas, Kimitoöns och Rimito skärgård.

Den 2–5 juli åkte servicefartyget M/S Roope runt i Pargas, Kimitoöns och Rimito skärgård och under denna tid lyftes metallskrot, söndriga elapparater, farligt avfall och renoveringsavfall från 15 platser ombord på fartyget. I år samlades det in 50 procent mer avfall än under förra året, hela 50 707 kilo. Mängden avfall som samlades in är den största på fem år.

– Mycket avfall av alla slag togs till insamlingen, men speciellt mängden metallskrot överraskade oss. Under de första två insamlingsdagarna kom det dubbelt så mycket metall som förväntat, vilket gjorde att vi var tvungna att göra en extra tömning, berättar LSJH:s serviceförman Jaana Saario-Lomppi.

Otroliga 37 880 kilo metallskrot samlades in från skärgården. Det är nästan 75 procent mer än 2017.

– En stor del av metallen var flera årtionden gammal och hade nu städats bort från gårdarna. Många gamla jordbruksmaskiner och deras maskindelar togs till insamlingen. Det tycks inte finnas något slut på mängden metallskrot i skärgården och en kund konstaterade också att det finns ännu mer i skogen, så mycket som man bara orkar bära, fortsätter Saario-Lomppi.

Fler elapparater än tidigare togs till insamlingen

Förutom metallskrot togs många söndriga elapparater till insamlingen. 6 615 kilo kylskåp, tvättmaskiner och andra elapparater lyftes ombord på fartyget. Det fanns en tydlig ökning även i elapparaterna – mer än 2 000 kilo jämfört med föregående år.

Mängden farligt avfall som togs till insamlingen var något mindre än tidigare år. Totalt togs 1 388 kilo farligt avfall till hållplatserna. Det farliga avfallet bestod bland annat av 840 kilo målarfärg, 260 kilo spillolja och 100 kilo lösningsmedel. 1 184 kilo ackumulatorer lyftes ombord på fartyget och totalt 700 kilo bygg- och renoveringsavfall samlades in.

Nästa års insamlingsplatser planeras

Under insamlingen besökte totalt 163 kunder fartygets hållplatser. Insamlingen är ett efterlängtat årligt evenemang i skärgården och fick även i år mycket beröm av invånarna. Målet är att anordna insamlingen på olika öar varje år så att man kan samla in avfall från ett så brett område som möjligt.

– Aktiva skärgårdsbor är en absolut förutsättning för att insamlingen ska lyckas. Kunder tog avfall till insamlingen med sina egna båtar även från närliggande öar. På så sätt städades avfall från flera ställen under en stopp, konstaterar Saario-Lomppi.

Planeringen av nästa års insamling börjar i september och invånare och stugbor har möjligheten att framföra önskemål om insamlingsplatser i skärgården. Öinsamlingsönskemålen kan meddelas till LSJH:s kundtjänst på 0200 47470 (lna/msa) mån–fre kl. 9–15 eller skickas in per e-post på adressen kundtjanst@lsjh.fi.

Pressmeddelande, Sydvästra Finlands Avfallsservice

P7020060
P7020070
20180705_162520