Hoppa till innehållet

Sydvästra Finlands Avfallsservices (LSJH) och Håll Skärgården Ren rf:s (HSR rf) traditionella skrotinsamling i skärgården ordnas i år 2–5 juli. Servicefartyget M/S Roope lastar ombord skrot och avfall, som de fast bosatta och sommargästerna i Pargas, Kimitoöns och Nådendals skärgård samlat ihop.

Servicefartyget, som åker runt i Pargas, Kimitoöns och Nådendals skärgård den första veckan i juli, tar avgiftsfritt emot hushållens farliga avfall, elapparater, metallskrot och skrotfordon.

Från skärgårdens avhämtningsplatser insamlas även bygg- och renoveringsavfall, som mottas på servicefartyget packade i LSJH:s storsäckar, som man kunnat köpa i förväg. Storsäckar kan även köpas från M/S Roope under insamlingen. I en storsäck kan man packa till exempel träavfall, möbler, plast, styrox, gipsskivor, tegel, kakel och annat renoveringsavfall.

– I skärgården insamlades förra året under evenemangets gång nästan 35 ton skrot och sammanlagt ungefär 240 personer besökte fartygets hållplatser. Det är främst metallskrot som samlas in från öarna. Mängden metall har dock minskat under årens gång. Jag tror att mängden minskat delvis tack vare avfallsinsamlingen och skärgårdsborna som aktivt deltar i den, funderar Marko Kokkonen från LSJH.

Avfallsinsamlingen i skärgården har långa traditioner. Skärgården i LSJH:s verksamhetsområde har städats i avfallsservicens och dess samarbetspartners regi redan i över 20 år. Invånarna och sommargästerna kan varje år önska hållplatser för nästa års insamling, som långt skräddarsys att motsvara skärgårdsbornas önskemål.

Avfallsinsamling i skärgården 2–5.7.2018

Fartyget tar avgiftsfritt emot:

• hemmets farliga avfall

• alla apparater som fungerar med el och batterier

• metallskrot, också fordon som tagits ur bruk

Ovannämnda avfall behöver inte packas in i storsäckar. Bilar och övriga fordon tas emot endast mot förhandsanmälan och tömda på vätskor. Meddela LSJH:s kundtjänst om skrotbilar senast torsdagen den 28 juni 2018 på tfn 0200 47 470 eller kundtjanst@lsjh.fi.

Farligt avfall bör tas till avfallsinsamlingsplatsen packat i originalförpackningar eller i hela, slutna behållare som bör vara väl märkta. Av säkerhetsskäl kan fartyget inte ta emot gasflaskor eller avfall som innehåller asbest.

Inpackat i LSJH:s storsäckar tar fartyget emot:

• bygg- och renoveringsavfall samt övrigt skrymmande avfall

Bygg- och städavfall packas i LSJH:s storsäckar, som säljs på Toppå, Rauhala, Isosuo och Korvenmäki avfallscentraler samt på sorteringsstationerna i Korpo, Bjärnå, Pemar och Kimitoön ända tills insamlingen börjar. Man kan även köpa säcken från M/S Roope under insamlingen och sedan själv fylla den på avhämtningsplatsen. En storsäck, med en storlek på en kubik, kostar 89 euro. Priset inkluderar hanterings- och transportavgiften.

Den fyllda storsäcken samt övrigt avfall förs till någon av avfallsinsamlingsfartygets hållplatser. Från hållplatsen avhämtas avfallen utan tilläggsavgift. Observera att avfallsinnehavaren själv bör vara på plats. Det är alltså inte tillåtet att föra avfall till insamlingsfartygets hållplats och lämna det oövervakat. LSJH transporterar avfallen vidare till Åbo för sortering och behandling.

Insamlingens tidtabell

Vädret kan påverka insamlingens tidtabell. Vid dåligt väder kan insamlingsfartyget anlända till ön lite försenat.

Mån 2.7

11.00–12.30 Kaita, Merimasku
15.00–15.30 Ampuminmaa, Rimito
16.30–17.00 Vähä-Maisaari, Rimito
18.00–18.30 Järvsor, förbindelsebrygga, Korpo

Tis 3.7

9.00–10.00 Åvensor, förbindelsebrygga, Korpo
12.15–13.00 Bergham, förbindelsebrygga, Houtskär
15.00–15.30 Österskär, förbindelsebrygga, Korpo
18.00–18.30 Killingholm, Korpo

Ons 4.7

11.30–12.30 Hummelholm, förbindelsebrygga, Nagu
14.30–15.00 Peno, förbindelsebrygga, Nagu
16.00–16.30 Dirholmen, Pargas 

Tors 5.7

11.00–12.00 Djupö, Dragsfjärd
14.00–15.00 Tunnhamn, förbindelsebrygga, Hitis 

Läs mera: https://www.lsjh.fi/sv/avfallsmottagning/ambulerande-insamlingar/avfallsinsamling-i-skargarden/. Tilläggsuppgifter även från LSJH:s kundtjänst 0200 47 470 mån–fre 9–15 (lna/msa).

Tilläggsuppgifter:
Marko Kokkonen
serviceplanerare
Sydvästra Finlands Avfallsservice
tfn 020 728 2180
marko.kokkonen@lsjh.fi

Håll Skärgården Ren rf
tfn 02 274 5500
salle@pssry.fi