Hoppa till innehållet

Posankka Race samlade in rekordbrytande 24 490 euro i adoptionspotten!

Miljöorganisationen Håll Skärgården Ren rf:s och Åbos officiella stadsdjur Posankans gemensamma välgörenhetsjippo, Posankka Race, ordnades igen som en del av Åbodagens program. Inte heller i år saknades det spänning under Posankka Race, men den första att ta sig över mållinjen efter alla fartfyllda vändningar var badposanka nummer 3362. Ett stort tack till alla som donerade och deltog i evenemanget!

Småposankorna i Aura å

Posankka Race är säkert den enda tävlingen där målet kan byta plats i mitten av tävlingen.

Så här sade influencern och den nya Åbobon Mona Bling, som kastade sig in i denna grisröda patrull för att rädda Östersjön och fullhjärtat kommenterade badposankornas spännande tävling ända till mållinjen. Efter att ha fallit i Aura å bars de tusentala småposankorna först av vinden uppströms mot HSR rf:s skräpinsamlingsbåt Roska-Roope, som fungerade som mållinje.

I mitten av tävlingen avtog vinden plötsligt, vilket fick småposankorna att vända sina trunkar i motsatt riktning. Men det gjorde också Roska-Roope, som förtöjde simbanans bom vid Aura åns strand och körde till andra änden av banan för att möta de söta simmarna. Snart var hela den rosa fronten framme i täten och kämpade och de officiella målkontrollanterna fick bråttom att plocka ut de tio kvickaste tävlingsdeltagarna. En sak var dock säker och annonserades snart ut till hela publiken: posanka nummer 3362 hade simmat hem segern.  

Efter segraren gled posankorna 1753, 2783, 3759, 1815, 3727, 486, 1590, 2935 och 3042i mål. HSR rf har personligen kontaktat de som adopterade de tio snabbaste badposankorna. De tilldelas ett diplom och de får även behålla sina badposankor.

HSR rf:s verksamhetsledare Aija Kaski och influencer Mona Bling, som kommenterade Posankka Race

En rekordpott till arbetet mot nedskräpningen av Östersjön

Badposankor adopterades till ett rekordbrytande belopp av 24 490 euro, och donationspott används till HSR rf:s konkreta arbete mot nedskräpningen av Östersjön. I år styrs intäkterna till HSR rf:s Snygg Beach -program(du flyttas till en annan tjänst), som syftar bland annat till att städa upp åarnas, insjöarnas och Östersjöns stränder.

– En sådan här donationspott värmer hjärtat enormt! Som med så många andra miljöprojekt jobbar vi i Snygg Beach med små resurser men med ett stort hjärta. Med en sådan här belopp kan vi sprida miljökunskap ännu vidare, öka förståelsen för nedskräpningens påverkan och främja välmåenden av våra ovärderliga vattendrag, berättar HSR rf:s programchef Julia Jännäri.

Posankka Race, som ordnades för tredje gången, är HSR rf:s och Posankans gemensamma hyllning till Aura å och vårt hemmahav Östersjön. Med detta evenemang vill HSR rf göra stadsborna uppmärksamma på nedskräpningen av vattnen och samla in medel för att bekämpa nedskräpningen av Östersjön. I år möjliggjordes Posankka Race av Bokem, som tillverkar Posanka-produkter, Turku Center, DB Schenker, Åbo stad, Egentliga Finlands räddningsverk, och konferencieren för evenemanget, influencern och författaren Mona Bling.